Det meste av forskning viser at kaffe er sunt. Men hvilken kaffe er egentlig best for kolesterolet ditt?
Filterkaffe er det sunneste valget for kolesterolet. Foto: Colourbox.comDe aller fleste forskningsresultater viser at 3–5 kopper kaffe daglig kan redusere risikoen for sykdommer som Alzheimers, Parkinsons, diabetes, gallestein og enkelte typer kreft. Kaffe kan enkelt og greit gjøre at du lever lenger. Det er derimot ikke anbefalt å drikke mer enn 5 kopper kaffe om dagen.
En undersøkelse, som så på hvilke langtidseffekter kaffe kan gi, delte deltakerne i studien inn i fire kategorier etter hvor mye kaffe de drakk:
Risikoen for hjerte- og karsykdommer var lavest hos kategori 3. De hadde 15 % lavere risiko enn kategori 1, som ikke drakk noe kaffe. Kategori 4 hadde 5 % lavere risiko. Kaffe har altså en stor andel komponenter som er helsefremmende.
Det finnes imidlertid også enkelte komponenter i kaffen som kan gi negative effekter. Dersom du har et moderat kaffeforbruk på 3–5 kopper kaffe om dagen, kan likevel de gunstige effektene ved kaffe overveie de negative effektene.
Allerede på 80-tallet fant forskere ut at høyt inntak av kaffe har en sammenheng med høye kolesterolverdier i blodet. Grunnen er at kaffen – eller nærmere bestemt kaffebønnene – inneholder fettstoffer. Disse fettstoffene blir frigjort når det varme vannet kommer i kontakt med kaffebønnene, og ved høyt kaffekonsum risikerer man å få høye kolesterolnivåer i blodet. Fettinnholdet i kaffen vil imidlertid variere avhengig av hvordan kaffen tilberedes.
Helsekontrollen utførte i 2019 en undersøkelse om ulike kaffetyper og deres fettinnhold. Resultatet var som følger:
Grunnen til at fordelingen er slik, er at fettstoffene fester seg til papir – altså til filteret. Dersom du drikker store mengder filterkaffe, vil det derfor ikke bidra til å øke kolesterolnivået ditt noe særlig. Også pulverkaffe inneholder minimalt med fettstoffer, ettersom fettstoffene blir fjernet under produksjonsprosessen.
Ved presskannekaffe vil ikke fettstoffene ha noe papir å feste seg til, og blir dermed med ned i kaffekoppen din. Presskannekaffe kan altså påvirke kolesterolet ditt. Det er imidlertid mulig å redusere mengden fettstoffer ved å helle kaffen gjennom et papirfilter i kaffekoppen. Det finnes også egne presskannefiltre.
Selv om hele kostholdet ditt påvirker kolesterolnivået i blodet, vil det altså være fornuftig å bytte ut presskannekaffe med filterkaffe – spesielt dersom du drikker den anbefalte dosen på 3–5 kopper kaffe daglig.
Kilder: lhl.no, TV2.no
Mange tror at kaffe irriterer magen. Men stemmer det?
Begrenser du kaffeinntaket for å unngå åreforkalkning?
Hvem oppfant presskannen? Og er det egentlig en bryggemetode som egner seg for spesialkaffe?
Det er fordeler og utfordringer ved begge ekstraksjonsmetodene.