Hva er sidra-kaffe?

Fra Etiopia til Ecuador.

Sidra-kaffebønner vokser på et kaffetre Foto: Colourbox.com

For en utrent gane kan det være enkelt å tenke at «kaffe er kaffe». Dette stemmer imidlertid ikke; faktisk finnes det omtrent 130 ulike kaffearter, som alle har sine særegne smakskarakteristikker.

De vanligste kaffeartene er arabica og robusta, men heller ikke her kan man generalisere. Det finnes nemlig utallige varianter av hver kaffeart, som alle kan smake vidt forskjellig. En av disse er sidra-kaffe, en variant av arabica. Den går også under navnet sydra og bourbon sidra.

Sidra-kaffens historie

Selv om det ikke finnes spesielt mye informasjon om sidra-kaffens historie, antas det at den opprinnelig kommer fra Pichincha-provinsen i Ecuador. Kaffen kan visstnok spores tilbake til et kaffedyrkingsanlegg som utviklet kaffehybrider mellom etiopiske varianter og bourbon-varianter. Selv om anlegget stengte for flere år siden, skal sidra-varianten visstnok være en av kaffevariantene som aldri ble sluppet for kommersiell dyrking.

Det ble opprinnelig rapportert at sidra ble produsert ved å krysse bourbon og typica, to velkjente kaffevarianter som produserer kaffebønner av høy kvalitet. Likevel viser ulike genetiske testinger av sidra ulike genetiske opphav. Det er derfor mulig at kaffevarianten ikke har en klar genetisk identitet, og at flere ulike varianter omtales under det samme navnet. Dette er ikke uvanlig i kaffeindustrien.

I dag dyrkes sidra hovedsakelig i Ecuador og nabolandet Colombia. Trærne har tykkere stammer enn andre arabica-varianter, og kaffebærene er større og rundere. Kaffebønnene er lengre og tynnere, og kan minne om geisha – en av de mest ettertraktede kaffevariantene som finnes.

Sidra som spesialkaffe?

Selv om sidra er en relativt ukjent kaffevariant, har den fått økt popularitet de siste årene, og har gjort det godt i internasjonale kaffekonkurranser. Den omtales som en spennende variant med en dynamisk smaksprofil. Munnfølelsen er godt avrundet og silkemyk.

Sidra-kaffe har mange av de samme særtrekkene som annen etiopisk kaffe; den har kraftige fruktige og florale egenskaper, og samtidig mye sødme. Den har imidlertid lavere syrlighet enn klassisk etiopisk kaffe. Ofte har den kraftig preg av moden steinfrukt, men også gjerne innslag av sitrus. I tillegg har kaffen botaniske smaker og kraftig preg av mynte, noe som gjør at den skiller seg ut fra annen kaffe. Da KaffeGeek var på Nordic Coffee Fest i Göteborg, fikk vi smake på en sidra-kaffe fra Solberg & Hansen, og vi kan skrive under på at det er en helt unik kaffetype med fantastisk smaksprofil!

Selv om sidra dyrkes i mindre skala enn mange andre arabica-varianter, har flere kaffeeksperter håp om at den vil bli dyrket i større omfang i årene som kommer. Varianten vil nemlig kunne gi Ecuador muligheten til å skille seg ut som en mer eksotisk kaffeprodusent enn de klarer å oppnå i dag.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler