Hvilken kaffe er den aller sunneste?

Både hvilken kaffe du velger og hvordan du brygger den påvirker hvor sunn kaffen blir.

En kvinne smiler og nyter en kopp med kaffe Kaffe er sunt, men enkelte kaffetyper er sunnere enn andre. Foto: Colourbox.com

Kaffe har en rekke helsefordeler. Men avhengig av hvilken kaffe du velger og hvordan du brygger den, kan det faktisk være store helsemessige forskjeller mellom to kopper med svart kaffe.

For å få mest ut av morgenkaffen, er det en rekke faktorer du bør tenke på. Blant annet er kaffens brenningsgrad viktig, den skal males og brygges på riktig måte og vanntemperaturen bør være korrekt.

De sunneste kaffebønnene

Kaffebønner inneholder den plantebaserte forbindelsen polyfenoler. Dette stoffet er mye av grunnen til at kaffe er så helsebringende. Stoffet har vist seg å være bra for blant annet hjernen, fordøyelsessystemet og hjertet, og det bidrar til å forhindre utviklingen av en rekke sykdommer, som diabetes og ulike kreftformer.

Siden polyfenoler er nøkkelen til å få en så sunn kaffe som mulig, bør målet være å få så mange slike forbindelser som mulig. Noen kaffebønner gjør da en bedre jobb enn andre. De kaffebønnene som inneholder flest polyfenoler er nemlig de som vokser i høyden. Du bør da gå for kaffe fra Etiopia eller Latin-Amerika, for eksempel Colombia, Peru, Bolivia og Costa Rica. Denne kaffen pleier å inneholde omtrent 19.000 mg polyfenoler per kopp, mens annen kaffe kan ha så lite som 2500 mg per kopp.

I tillegg spiller brenningsgraden inn. Jo hardere kaffebønnene er brent, jo færre antioksidanter og polyfenoler vil kaffen ha. Lysbrent kaffe har for eksempel et høyere innhold av antioksidanten klorogensyre, som blant annet bidrar til å redusere inflammasjon i kroppen.

Den sunneste bryggemetoden

Det neste steget er å male kaffebønnene. Selv om kaffe smaker best med nymalte bønner, er ikke ferdigmalt kaffe mindre sunt enn nymalt kaffe. Likevel kan det være en fordel å male kaffebønnene selv, fordi du da kan bestemme hvor finmalt kaffen skal være.

Hvis målet er å ekstrahere så mye som mulig av de helsebringende forbindelsene i kaffen, bør man male kaffen så fint som mulig. Dette betyr at espresso er et av de sunneste valgene – men samtidig brygges espresso gjerne med mørktbrent kaffe. Et alternativ vil da være å lage håndbrygg, siden det også krever relativt finmalt kaffe.

Når du brygger kaffe lønner det seg å bruke filter, ettersom filterkaffe reduserer risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Kaffe som brygges uten filter inneholder nemlig mer fettstoffer enn filterkaffe.

Når det kommer til vanntemperaturen, vil det trekkes ut flere komponenter fra kaffen jo varmere vannet er. Det anbefales likevel ikke å bruke kokende vann, ettersom det kan gjøre at kaffen smaker litt brent. Den ideelle temperaturen er derfor mellom 90 og 96ºC.

Den sunneste måten å drikke kaffe på

Dersom du har fulgt alle rådene i denne artikkelen, og har brygget en kaffe som er så sunn som den kan få blitt, virker det litt bak mål å skulle tilsette masse sukker og fløte. Den sunneste måten å drikke kaffen på er nemlig helt svart.

Dersom du likevel foretrekker å tilsette noe i kaffen, kan det være verdt å bytte ut fløten med melk og sukkeret med en kalorifri variant.

Kilde: everydayhealth.com

Relaterte artikler