Kaldbrygg gir en leskende, søtlig og fruktig iskaffe.
Kaldbrygget kaffe smaker noe helt annet enn varm kaffe som har stått så lenge at den har blitt kald. Kaldbrygg har en søtlig og rund smak, selv uten sukker. Dette er nok mye av grunnen til at populariteten til denne bryggemetoden har økt kraftig de siste årene!
Kaldbrygget kaffe kan lages på mange forskjellige måter. I denne oppskriften brukes det en presskanne.
Kaldbryggingen vil fremheve fruktigheten som er karakteristisk for lysbrent kaffe. Kaffe fra Afrika vil være et godt alternativ om du ønsker en frisk og leskende iskaffe. Vi anbefaler Sidamo Etiopia fra Coffee of the World-serien.
Dersom du har planer om å ha melk i iskaffen din, må du imidlertid ta andre hensyn. Det er nemlig ikke alle kaffetyper som blir så gode når de blandes med melk. En fyldig kaffe fra Sør-Amerika vil være et godt alternativ.
Dersom du skal tilsette melk i iskaffen, anbefaler vi å bruke en fyldig kaffe. Foto: Colourbox.com
I tillegg trenger du en presskanne, en rørepinne og isbiter. Dersom du vil bevare kaffen iskald i varmen uten å vanne den ut, er et godt tips å lage isbiter av kaffe.
Kaldbrygg skal stå i kjøleskapet i minst 12 timer før det drikkes, og gjerne opptil 18–24 timer. Tilpass varigheten etter mengden kaffen du bruker. Grunnen til at kaffen skal stå så lenge, er at det tar lang tid å få frem smakene i kaffe når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst! Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.
Når du kaldbrygger kaffe, må du bruke mer kaffe i forhold til mengden vann enn hva du bruker til varm kaffe. Kaldbrygget kaffe får dermed et høyere innhold av koffein, og er en skikkelig oppkvikker.
Hvem oppfant presskannen? Og er det egentlig en bryggemetode som egner seg for spesialkaffe?
Denne forfriskende mocktailen kan nytes morgen som kveld!
Denne kaffedrikken kan lages både med og uten alkohol.
Det vanlige er å bruke grovmalt kaffe i presskanne, men kan man også bruke finmalt?