Urbefolkningen brenner – kaffe

Kaffebrennerier har dukket opp på reservater over hele Amerika.

En pose med kaffe fra Spirit Mountain Roasting ligger på et bord ved siden av en kaffekvern og en kopp med kaffe Spirit Mountain Roasting er et av kaffebrenneriene blant urbefolkningen i USA. Foto: spiritmountainroasting.com

Reservatlivet til den nord-amerikanske urbefolkningen har i praksis alltid vært preget av høy arbeidsløshet og stor fattigdom. Nå har flere stammer startet kaffebrennerier, noe som gir både sysselsetting og inntjening.

De aller fleste elsker kaffe. Også medlemmer av den nord-amerikanske urbefolkningen. Kaffe har jo ingen opprinnelig tilknytning til urfolkskulturen; den ble sågar bragt til kontinentet av dem som stjal landet deres. Men kaffen i seg selv er uskyldig. Og nå er kaffen for alvor tatt inn i varmen, bokstavelig talt. Stadig flere kaffebrennerier dukker opp blant stammer og på reservater, fra Oregon til Oklahoma.

Urkaffe fra New York

Allerede i 1994 startet Harry Wallace fra Unkechaug-stammen opp kaffebrenneriet Native Coffee Traders, på Poospatuck-reservatet i fylket Suffolk i staten New York. Råkaffen hentes fra Sør- og Mellom-Amerika, og da fra Fair Trade-plantasjer drevet økologisk av urbefolkningen der. Vi snakker altså om ekte, sunne, heilamerikanske kaffeprodukter.

Harrys niese Amy forteller til nettstedet Gastro Obscura at det fremdeles – 27 år etter oppstarten – krever daglig hardt arbeid å posisjonere seg i et marked dominert av noen få, kjempestore aktører. Samtidig forteller hun om stort samhold og sterk solidaritet. Hele 80 prosent av kaffen til serveringsmarkedet kjøpes av utsalgssteder eiet av urbefolkningsmedlemmer.

En pose med kaffe fra Spirit Mountain Roasting står i solen ved siden av en kopp med kaffe

Kaffebrennerier gir både sysselsetting og inntekt for urbefolkningen i USA. Foto: spiritmountainroasting.com

Og fra Arizona

Et annet kaffebryggeri som har bygget opp en trofast tilhengerskare, er Spirit Mountain Roasting Company. Brenneriet drives av medlemmer av Quechan-stammen i Arizona. Her har man også sterkt fokus på bærekraft og miljø. Og uansett hvor i verden råkaffen hentes fra, er grunnfilosofien å handle med selgerlandets urbefolkning.

Koffein er også uramerikansk

Selv om kaffebønnene ble bragt til de amerikanske skoger og sletter av europeiske kolonister, var virkestoffet koffein ingen nyhet for de egentlige amerikanerne. I de sørøstre delene av Nord-Amerika hadde man lange tradisjoner for te brygget på yaupon, en nord-amerikansk art i kristtorn-familien. Yaupon sørger for et skikkelig koffeinkick, og gjør kanskje drikken til te-varianten av espresso …

Relaterte artikler