Amerikanernes kaffekonsum har økt

Veksten i spesialkaffe skal være en viktig forklaring bak økningen.

Fire unge mennesker smilende med kaffekopper i en sofa Spesialkaffe har hatt en solid vekst, og det er de unge som har stått for det meste av konsumet innenfor dette segmentet. Foto: Colourbox.com

64 prosent av amerikanerne drakk i 2018 kaffe på en gjennomsnittsdag. Dette er det høyeste amerikanernes kaffekonsum har vært siden 2012.

Helt siden 1950 har amerikanernes kaffekonsum og kaffevaner blitt kartlagt på vegne av The National Coffee Association (NCA) i USA. Funnene er gjengitt i rapporten National Coffee Drinking Trends.

Trendutviklingen sett under ett, viser at kaffekonsumet sank sakte frem til midten av 90-tallet, da andelen daglige kaffedrikkere nådde under 50 prosent. Deretter steg andelen igjen inntil 2013, da konsumet flatet ut. I 2017 tok konsumet seg opp igjen.

Hvis man sammenligner 2018-rapporten med tidligere rapporter, vil man se at det er noen trender som har vedvart. Dette gjelder særlig for innovasjon innen kaffebrygging og bestillingsteknologi, vekst i konsumet blant de yngre, samt vekst innenfor enkelte gourmetkategorier. Det gjengir dailycoffeenews.com.

Kaldbrygg og nitrokaffe holder stand

For at den årlige rapporten skal kunne speile nye trender, har det blitt tatt i bruk nye kategorier; i fjorårets studie ble for eksempel «ikke-espresso-baserte drikker» introdusert. Denne kategorien inkluderer kalde kaffedrikker i form av blandingsdrikker, nitrokaffe og kaldbrygg. 7 prosent av amerikanerne hadde drukket en drikk av denne typen dagen i forveien. Forbruket av nitrokaffe hadde en liten økning i 2017, og ble i løpet av en uke drukket av 4 prosent. Konsumet av kaldbrygg holdt seg stabilt fra 2016 til 2017; 11 prosent av amerikanerne hadde drukket dette i løpet av uka. Kan det være en vedvarende trend?

Forbruket av «vanlig» kaffe

Blant de spurte hadde 16 prosent av kaffedrikkerne drukket «tradisjonell gourmet» dagen i forveien. Gourmetkaffe blir definert som kaffe brygget fra bønner av gourmetkvalitet. En større andel hadde drukket «tradisjonell ikke-gourmet», nærmere bestemt 31 prosent. Espressobasert drikke var det 24 prosent som hadde drukket.

De unge styrer trendene

Spesialkaffe har altså hatt en solid vekst, og det er de unge som har stått for det meste av konsumet innenfor dette segmentet. Kun 19 prosent av de unge i alderen 18–24 drakk tradisjonell ikke-gourmetkaffe dagen i forveien. På den andre siden rapporterte 37 prosent av denne aldersgruppen at de hadde drukket gourmetkaffe, som her inkluderer både tradisjonell gourmetkaffe og spesialkaffe. I aldersgruppen 29–39 var det enda flere som hadde drukket gourmetkaffe: 48 prosent. Blant respondentene over 60 år var konsumet av ikke-gourmet større enn gourmet, 42 mot 38 prosent.

Når og hvor drikkes kaffen?

82 prosent av alle dem som hadde drukket kaffe dagen i forveien, drakk kaffe til frokost. Dette er en nedgang fra 2012, da det var 87 prosent som rapporterte dette. Til gjengjeld var det en økning blant dem som drakk kaffe mellom frokost og lunsj; fra 36 til 41 prosent.

Storparten av kaffen ble konsumert hjemme hos amerikanerne. Blant dem som drakk kaffe dagen i forveien, drakk 79 prosent kaffen hjemme, mens 36 prosent drakk kaffen ute – enten på arbeidsplassen eller på kaffebar. 63 prosent av respondentene oppga at de har en kaffetrakter hjemme, og 45 prosent av dem drakk kaffe fra denne dagen i forveien.

Relaterte artikler