Årsaken er at kaffe ikke lenger skal defineres som en livsnødvendighet.
Sveits planlegger å avvikle sitt nasjonale kaffelager. Foto: Colourbox.comBakgrunnen for dette er at man i Sveits har et nasjonalt matvarelager. Det ble opprettet i mellomkrigstiden for å sikre befolkningen mat dersom det ble akutt matmangel. Dette er del av en nasjonal beredskap i tilfelle krig, epidemier eller naturkatastrofer. Dette lageret inneholder blant annet ris, olje, dyrefor, sukker og ikke minst kaffe.
Frem til 2022 må kaffeimportører fortsette å oppbevare enorme mengder kaffebønner. Det anslåes at lageret per i dag er på opp mot 15.300 tonn, noe som tilsvarer 3 måneders kaffeforbruk i landet. Det konsumeres om lag 9 kg kaffe per person årlig i Sveits.
Det er i dag 15 selskaper som har hatt en bindende avtale vedrørende kaffelageret. Nå vil de etter alt å dømme kunne avvikle lagrene etter 2022.
Det viser seg at 12 av bedriftene ønsker å fortsette med dagens ordning. Dette fordi de mener at ordningen bidrar til å gjøre tilførselskjeden mer forutsigbar og robust.
Årsaken til at kaffe skal ut av det nasjonale beredskapslageret, er det lave næringsinnholdet i kaffe sammenlignet med andre matvarer. Enn så lenge ser det ikke ut til at nyere forskningsresultater som setter kaffen i et veldig positivt lys, får noen innvirkning på avgjørelsen. Forkjemperne for ordningen har argumentert med kaffens mange helsefordeler, blant annet når det gjelder det høye innholdet av antioksidanter og vitaminer.
I dag bidrar den sveitsiske stat med en støtteordning til dem som oppbevarer kaffen. De mottar årlig 3,75 sveitsiske franc for hver 100 kilo kaffebønner som lagres. Dette tilsvarer ca. 23,8 millioner norske kroner per år etter dagens kurs.
Den endelige avgjørelsen i denne saken kommer i november 2019.
Hva med å teste ut en av disse kaffedrikkene neste gang du bestiller kaffe?
Tone Touch 03 revolusjonerer håndbrygging – ved å gjøre prosessen helautomatisk.
Hvem oppfant presskannen? Og er det egentlig en bryggemetode som egner seg for spesialkaffe?
Et jevnlig moderat inntak kan beskytte mot flere sykdommer og tilstander.