Den sosiale oljen #4: Fra bær til bønne – kaffen prosesseres

Episode 4 av «Den sosiale oljen» handler om foredling av kaffebønner.

Episode 4 av «Den sosiale oljen» er Line Verndal på besøk hos Jhon Hader Gaviria, en kaffebonde i Colombia.

Programleder Line Verndal er på besøk hos kaffefarmeren Jhon Hader Gaviria i Colombia, som viser henne hvordan kaffen prosesseres.

Ellers møter vi Roger Wilhelmsen fra JOH. JOHANNSON KAFFE, Carolina Castañeda fra Colombian Coffee Federation og Christoph Sänger fra International Coffee Organization.

Se den fullstendige episoden «Foredling av kaffe» på johjohannsonkaffe.no.

Transkripsjon av video

Line Verndal:

Hver dag etter innhøsting fraktes de nyplukkede bærene opp til farmen for prosessering. Jhon skal vise meg steg for steg hvordan dette gjøres.

Roger Wilhelmsen:

Det som er veldig viktig for en farmer er å klare å produsere de beste kvalitetene. Og gjør de sitt arbeid riktig, så vil de også få en bedre inntjening.

Carolina Castañeda:

Når det kommer til pris, er det en helt spesiell struktur i Colombia. Jo høyere kvalitet kaffefarmerne leverer, desto høyere pris får de for produktet.

Christoph Sänger:

Det er tydelig at foredlingsprosessen har en viktig innvirkning på kaffens endelige kvalitet.

Line:

Kaffebærene skal nå behandles. I Colombia er det vanlig med en metode som heter «vasket kaffe». Dette gjøres ofte av farmerne selv. I Brasil, derimot, hvor kaffeproduksjonen skjer i mye større skala, er det vanligere med «den tørre metoden» – eller «uvasket kaffe».

Roger:

Da legger man bærene ute på store patioer, og lar sola soltørke den, slik at fruktkjøttet tørker inn, og så fjernes det tørre fruktkjøttet ved tresking.

Line:

Her hos Jhon skal jeg lære mer om den vaskede metoden. Denne prosessen regnes for å gi den beste kvaliteten, men krever også mer av farmeren.

Carolina:

Rett etter at bærene er plukket, er det en prosess som heter «avfrukting». Det betyr at man fjerner fruktkjøttet rundt kaffebønnene.

Line:

Her hos Jhon gjøres dette i en separator. Da skilles fruktkjøttet fra kjernen i bæret, som består av kaffebønne og en beskyttende pergamenthinne. Deretter er det viktig å skylle bønnene og sortere vekk dårlig kaffe. Hvis kjernen for eksempel ikke er fullt utviklet, flyter den til toppen, og er lett å fjerne.

Carolina:

Deretter er det en «vaskeprosess», der man lar kaffebønnene ligge vått i noen få timer – normalt sett 12 timer, men det kommer an på prosessen, og hva kaffehusene ønsker.

Line:

– Skal du bli kaffefarmer når du blir stor? Ja?

Etter vaskingen, skal bønnene ligge våte med pergamenthinnen på i opptil 24 timer.

Roger:

Utenpå den pergaminohinnen, er det en honninghinne. Og det er viktig at litt av den sødmen trenger inn i kaffebønnen, slik at man får den fine, søtlige smaken.

Line:

Når fruktslimet rundt bønnene har løsnet, vaskes det av i rent vann.

Relaterte artikler