Episode 3 av «Den sosiale oljen» handler om selve kaffebærplukkingen.
I episode 3 av «Den sosiale oljen» er programleder Line Verndal på besøk på en kaffefarm i Colombia.Vi møter også Roger Wilhelmsen fra JOH. JOHANNSON KAFFE og Michael R. Neumann fra Neumann Coffee Group.
Se den fullstendige episoden «Hvor kommer god kaffe fra?» på johjohannsonkaffe.no.
Line Verndal:
Over 80 prosent av verdens råkaffe er håndplukket. Denne prosessen krever mye ressurser og oppfølging. Ettersom bærene modnes på forskjellige tider, plukkes de ofte i flere innhøstinger i løpet av året. På ett kaffetre kan du faktisk finne både blomstring, umodne, modne og overmodne bær på samme tid.
Selv om Joel har ansatt arbeidere, er han aktivt involvert i hele prosessen. Han setter høye krav, og holder nøye oppsyn med innhøstingen.
Joel Papamija:
Kaffen er klar til å plukkes når bærene er røde eller gule. De grønne bærene er ikke modne, så dem plukker vi ikke.
Line:
Blander man inn umodne bær i prosesseringen, faller kvaliteten. Bærplukkerne må derfor være selektive når de høster, og kun velge de riktige bærene.
Roger Wilhelmsen:
Det er jo veldig mange ting som påvirker kaffekvaliteten. Og det starter hos farmeren. Grunnen til at det meste av verdens kaffeproduksjon plukkes for hånd, er at det ikke finnes noen maskin i dag som kan plukke kun de modne bærene.
Michael R. Neumann:
Om du dyrker, la oss si 5 hektar med kaffe eller om du dyrker 500 hektar med kaffe, så er stordriftsfordelene i kaffeproduksjon ganske små. Det finnes gode eksempler der store småbrukssamfunn klarer å konkurrere svært godt mot industrielle produsenter. Det finnes til og med områder der den lille farmeren kan ha et konkurransefortrinn overfor den store farmeren.
Line:
– Det ser ut som du har gjort dette før.
Joel:
– Du tar den slik …
– Nå er det din tur.
Line:
– Okay!
Joel:
– Du lærer raskt!
Line:
– Konkurrerer vi nå?
Joel:
– Du må være rask!
Line:
– Ja, jeg vet det! Jeg burde gjøre det raskere, men jeg klarer ikke.
Joel:
– La oss gjøre det saktere.
Line:
– Ja. Kan jeg se på deg? Okay, okay!
Jeg er ikke like rask som Joel, og siden arbeiderne får betalt per kilo, trenger jeg nok litt mer trening før han ansetter meg.
– Dette er ikke enkelt! Jeg bare lurer, ville du ansatt meg som kaffeplukker?
Joel:
– Ja, du gjør det bra. Utmerket!
Line:
– Du er veldig snill!
Fra en kaffeplante går i jorden til treet bærer frukter, kan det gå så mye som fem år. Og artene med høyest kvalitet er ofte de som er mest utsatt for sykdom og soppangrep. Det er derfor viktig at farmeren hele tiden fornyer avlingene sine, så ikke plantasjen dør ut.
Kaffe er en fantastisk og spennende drikk med en lang historie.
Men hva er egentlig Geisha-kaffe, og hvorfor er det så bra?
En av utfordringene med innhøstingen av kaffebær er at bærene ikke modnes samtidig.
Kaffeplanten kan bli mellom 10 og 12 meter høyt om det får vokse vilt.