Hva vil det nye året bringe?
Skal vi tro ekspertene, er dette trendene for 2025. Foto: Adobe FireflyKaffe er mer enn bare en drikke; det er en daglig vane, et sosialt samlingspunkt og en kultur som er i kontinuerlig endring. I 2025 vil det være flere nye kaffetrender som former både måten vi dyrker, brygger og nyter kaffe på.
Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at bærekraft kommer først på listen over kaffetrender. Vi blir stadig mer opptatt av klima og miljø, noe som innebærer at kaffedrikkere blir mer opptatt av selve kaffeproduksjonen. Hvor kommer kaffen fra, og hvordan dyrkes den?
Bærekraftig kaffe vil ikke lenger være en nisje, men vil i stadig større grad være et krav blant forbrukerne. De vil prioritere produsenter som kan dokumentere rettferdige arbeidsforhold og miljøvennlige produksjonsmetoder. Transparente bedrifter som deler historien bak kaffebønnene sine, vil kunne bygge sterkere relasjoner med kunden sine.
Kaffe er ikke lenger bare en drikk – det er et håndverk og en opplevelse. Dette gjør at små, uavhengige kaffebarer og brennerier vil bli destinasjoner for dem som søker unik kaffe og en helt særegen kaffeopplevelse. Både smak, bryggemetode og estetikk vil være i sentrum, og hvert eneste steg – fra dyrkingen av kaffen til den serveres – skal handle om presisjon, kvalitet og forkjærlighet for råvaren.
Kaffens rolle innen helse og velvære blir stadig sterkere. Det har lenge vært populært å tilsette ingredienser – gjerne såkalt supermat – i kaffen for å gjøre den enda sunnere. Enten det handler om å styrke immunforsvaret eller redusere stress, vil kaffe kombineres med sunne ingredienser i enda større grad i 2025. Noen innovative varianter kan inkludere både plantebaserte og soppbaserte ingredienser.
Espresso martini har vært en cocktailfavoritt i årevis, og har banet vei for mange nye og innovative kaffedrinker. I 2025 vil vi med stor sannsynlighet se en ny bølge av kreative kaffecocktails, alt fra hjemmelagde kaldbryggdrinker til elegante kaffelikører. Denne trenden vil skape spennende smaksopplevelser både hjemme og på barer.
Kaldbrygget kaffe har allerede gjort et solid inntrykk, men i 2025 vil denne bryggemetoden være fullstendig integrert i hverdagskaffen. Etterspørselen etter kalde kaffedrikker er fortsatt økende, spesielt blant de yngre generasjonene. De er på stadig utkikk etter nye, søte og spennende smaksopplevelser når det kommer til kaffe, og foretrekker forfriskende kaldbrygg fremfor varm kaffe. Kaféer og butikker vil i større grad inkludere kalde kaffevarianter som faste produkter.
Personalisert kaffe er viktig. Alt fra valg av brenningsgrad og bryggemetode til valg av melk, smakstilsetninger og dekor skal kunne tilpasses hver enkelt kunde. Teknologi og kreativitet vil gå hånd i hånd for å kunne tilby løsninger der hver eneste kaffekopp er unik.
I 2025 vil kaffebarer handle like mye om menneskene som om kaffen. Kaféer er et naturlig samlingspunkt i hverdagen, og er et viktig sted hvor folk kan møtes, slappe av eller jobbe. I tillegg vil aktiviteter som kaffesmaking (såkalt «cupping»), workshops og små konserter bidra til å skape et mer levende og inkluderende miljø der fellesskapet står i fokus.
Kilder: cropster.com, scanomat.com, drinkripples.com, joffreys.com, freshroastedcoffee.com
Hva har kaffedrikkere blitt opptatt av det siste halvannet året?
Millenniumsgenerasjonen har vært med på å påvirke kaffeindustrien til det den er i dag, og vil fortsette å påvirke den i årene som kommer.
Som kaffedrikker kan du bidra til å gjøre kaffeindustrien mer bærekraftig.
Klimaendringer kan gjøre at den daglige kaffekoppen blir noe som hører fortiden til.