Kan vi friste med kaffeis til jul?

Perfekt for å kose seg med i en ellers litt mørk tid.

En kopp med kaffeis står på et bord. Denne kaffeisen passer perfekt etter julemåltidet. Foto: Colourbox.com

De aller fleste spiser is om sommeren, blant annet for å kjøle seg ned, og så avtar gjerne konsumet av iskrem jo kaldere det blir ute. Men visste du at det faktisk er vinteren som er den perfekte årstiden for å spise is?

For det første slipper man at iskremen smelter om vinteren – du kan ta deg god tid til å spise isen, og må ikke kaste den i deg før den renner nedover hånden din. For det andre er det bevist at å spise iskrem faktisk ikke gjør deg kaldere, men snarere tvert imot – iskrem gjør deg varmere. Så hvorfor ikke lage seg litt kaffeis til jul?

Oppskrift på kaffeis

Når man spiser matvarer som har høyt innhold av fett, proteiner og karbohydrater, øker kroppstemperaturen for å bryte ned maten. Iskremen gir en kjølende effekt akkurat idet man spiser den, men når fettet i iskremen skal brytes ned, øker faktisk kroppstemperaturen. Derfor er iskrem perfekt om vinteren, for å varme seg opp.

I tillegg er iskrem perfekt etter julemat. Det er forfriskende, lett og søtt etter et vanligvis litt tungt måltid. I tillegg er iskrem perfekt for å kose seg med i en ellers litt mørk tid.

Denne oppskriften på kaffeis gir nok til 4 porsjoner.

Ingredienser – kaffeblanding

Ingredienser – kremblanding

  • 2 dl kremfløte
  • 4 ts sukker
  • 1 ts vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte – kaffeis

  1. Rør sukker og vanilje ut i kaffen til alt er oppløst. Tilsett kaffelikør og hell kaffeblandingen over i en bred boks, for eksempel en tom isboks. Sett boksen i fryseren, og la kaffen stå avkjølt til den blir slush-aktig. Dette tar vanligvis et par timer, men vil avhenge av bredden på boksen.
  2. Pisk kremblandingen når kaffeblandingen er klar. Ta kaffeblandingen ut av fryseren, og rør godt i den slik at den får iskremkonsistens. Fordel kaffeblandingen i fire glass, og topp hvert glass med kremblanding. Server umiddelbart, og nyt!