Kan kaffe være med på å dekke ditt daglige væskebehov?

At kaffe er dehydrerende er en myte.

En person heller vann fra en glassflaske over i et glass Man bør få i seg mellom 2 og 2,5 liter vann hver dag. Foto: Colourbox.com

Det er viktig for den generelle helsen at man får i seg nok væske. En voksen person bør drikke mellom 2 og 2,5 liter væske i løpet av et døgn. Selv om vann er den beste tørstedrikken, bidrar også annen drikke til dette hydreringsmålet.

Mange tror at kaffe er dehydrerende, men det er en myte. All kaffe du drikker vil nemlig være med på å dekke ditt daglige væskebehov.

Kaffe er hydrerende

Selv om det stemmer at kaffe er vanndrivende, vil det ikke gjøre deg dehydrert. Forskning har vist at 2–3 kopper kaffe om dagen ikke har noen påvirkning på væskebalansen i kroppen. Selv om kaffe gjør at man må oftere på do, får man likevel i seg mer væske gjennom kaffen enn kroppen kvitter seg med.

Hvor mye av kaffen som bidrar til hydrering, kommer an på koffeininnholdet. Kort fortalt: Jo mer koffein det er i kaffen, jo mer væske vil kroppen kvitte seg med. Dersom man har et gjennomsnittlig inntak på 300 mg koffein i døgnet, vil dette føre med seg omtrent 15 prosent væsketap. Dersom man drikker 2,5 dl kaffe, vil dette altså bety at man får omtrent 2,1 dl netto væskeinntak.

Selv om kaffe er mindre hydrerende enn vann, kan det likevel være et effektivt bidrag til å dekke ditt daglige væskebehov. En av fordelene med kaffe er at det også smaker godt, noe som gjør at man aktivt ønsker å drikke mer av det. Kanskje drikker man kopp etter kopp med kaffe, men lar vannglasset stå urørt. Hvis alternativet er å ikke drikke noe i det hele tatt, er både forskere og ernæringseksperter enige: Drikk kaffen, og med god samvittighet!

Kilde: everydayhealth.com

Relaterte artikler