Kjøl deg ned med varm kaffe

Ja, du leste riktig. Forskning viser nemlig at varm drikke er det beste om du vil bli avkjølt i varmen.

En kvinne med solbriller drikker kaffe. Solfylt landskap i bakgrunnen. Til tross for kunnskap om varm kaffes avkjølende effekt, er det kanskje noe kaldt i glasset som likevel frister? Foto: Colourbox.com

Sola steker, og du er både varm og tørst. Du tenker sikkert at det hadde vært deilig med noe kaldt i glasset. Men om formålet er å bli avkjølt, er kald drikke kun en kortvarig lindring.

Når det kommer til drikke i varmen, er det varm drikke som kjøler deg best ned, skal vi tro forskerne.

Drikke i varmen: Varm av kald drikke

Fordi mengden kald drikke er liten sammenlignet med størrelsen på kroppen, er ikke effekten spesielt stor. Og heller du i deg store mengder iskald drikke, kan du snarere oppleve å bli enda varmere, fordi blodårene blir trangere.

En nevrolog ved University of Cambridge, professor Peter McNaughton, forteller til Dw.com at kroppstemperaturen øker når man får i seg varm drikke. Likevel er varm drikke det mest effektive i varmen, tro det eller ei! Hvorfor? Jo, nå skal du høre …

Svette er nøkkelen

Fordi nerver i munnen og det øvre fordøyelsessystemet reagerer på den varme drikken, blir hjernen stimulert til å produsere mer svette. Og her ligger sakens kjerne: Svetten vil raskt fordampe fra huden, og når varmen forflytter seg fra huden og til omgivelsene, vil du føle deg avkjølt. Svetting er for øvrig helt avgjørende for at kroppen skal kunne fungere.

– Hvis du ikke hadde svettet når du blir varm, ville kroppens kjernetemperatur steget, og kun noen få grader stigning ville medført hjerneskade og død, sier McNaughton.

Sterk mat er et annet tips

Å spise sterk krydret mat vil ha samme effekt som varm drikke. Mange av dem som har sterk mat i kosten sin, lever jo nettopp på steder der det er veldig varmt, som i India, Asia og Sør-Amerika. Du kan jo vurdere å ta med deg chili på stranden i sommer …?

Drikke i varmen: Varm kaffe frister ikke …

Men er det egentlig noe mål å svette mer enn du allerede gjør? Til tross for kunnskap om varm kaffes avkjølende ettervirkninger, er det noe kaldt i glasset som frister, ikke sant? Du trenger ikke unnvære kaffe av den grunn: Den kan også drikkes kald! Både iskaffe og kaldbrygget kaffe er deilige forfriskninger. Det viktigste er uansett at du drikker nok, slik at du ikke blir dehydrert. God forfriskende sommer!