Unn deg en Sarah Bernhard til kaffen

Disse småkakene har deilig moccasmak.

Tre Sarah Bernard-kaker ligger på en skjærefjøl Sarah Bernhard kan gjerne pyntes med kakaopulver, en skoldet mandler eller en kaffebønne. Foto: Colourbox.com

Dette er en herlig variant av den klassiske kaken Sarah Bernhard.

Sarah Bernhard brukes av mange som julekake, men det smaker like godt hele året. Kaken består av mandelbunn, sjokoladekrem og sjokoladetrekk. I denne oppskriften benyttes det hjemmelagde mandelmakroner, men det er ikke noe problem å kjøpe dem ferdig.

Oppskrift på Sarah Bernhard

Ingredienser – mandelmakroner

  • 200 g mandelmel
  • 200 g melis
  • 7 eggehviter
  • 100 g sukker

Ingredienser – sjokoladekrem

  • 2,5 dl fløte
  • 200 g kokesjokolade, for eksempel Dronningsjokolade
  • 2 ss pulverkaffe
  • 2 eggeplommer
  • 350 g melis
  • 200 g smør

Ingredienser – sjokoladetrekk

  • Ca. 150 gram kokesjokolade
  • 2 ts nøytral olje, for eksempel rapsolje

Fremgangsmåte – sjokoladekrem

  1. Kok opp fløten, og tilsett kaffen og sjokoladen i biter.
  2. Ta kjelen av varmen og tilsett smør og melis, rør dette til du får en glatt konsistens.
  3. Tilsett eggeplommene og rør dem inn.
  4. La det koke under omrøring i ca. 5 minutter.
  5. Avkjøl blandingen i kjøleskap i ca. 4 timer.
Mange makroner er sprøytet på et brett, klare for steking

For ekstra kaffesmak kan man også tilsette litt kaffe i makronene. Foto: Colourbox.com

Fremgangsmåte – mandelmakroner

  1. Rør eggehvitene sammen.
  2. Tilsett sukkeret og pisk forsiktig til det skummer godt.
  3. Bland mandelmel og melis i en bolle.
  4. Sikt blandingen inn i eggehvite-sukker, deigen skal ikke være fast, men litt rennende, som en tykk vaffelrøre. Dersom du ser at den er passe tykk før du har brukt all mandelmel- og melisblandingen, lar du resten stå.
  5. Hell massen i en sprøytepose og fordel på en stekeplate dekket med bakepapir. Ha god plass rundt hver kake. Det er greit med ca. 20 pr. brett – hver kake kan da være 4–5 cm i diameter. Om det blir topper når du setter dem på brett, så kan du klemme dem forsiktig ned med en fuktig spiseskje.
  6. Stekes på 160 grader varmluft i ca. 14 minutter.

Fremgangsmåte – sjokoladetrekk

Når makronene er avkjølt og sjokoladekremen har hvilt i ca. 4 timer, er det på tide å montere kakene.

  1. Pisk/rør forsiktig opp sjokoladekremen.
  2. Trykk litt ned i den flate delen av makronene slik at det blir en liten grop.
  3. Fyll opp med krem, bruk en skje eller en sprøytepose. Kremen skal danne en topp.
  4. Sjokoladetrekket: Smeltet kokesjokolade blandet med olje pensles over kakene. Det er viktig at sjokoladen ikke er for varm, da smelter kremen.
  5. Du kan gjerne pynte kakene med en skoldet, flekket mandel, en kaffebønne eller kakaopulver.
  6. Sett så kakene til avkjøling i kjøleskapet.

Server helst med en kopp nytraktet kaffe. Velbekomme!

Oppbevaring

For å oppbevare disse herlighetene er det best med en tett kakeboks. Klipp til bakepapir så det passer boksen. Legg et ark i bunnen, og bruk et nytt ark mellom hvert lag med kaker. Sett deretter boksen i kjøleskap eller i en kald kjellerbod.

Hvem var Sarah Bernhardt?

Kaken er oppkalt etter den franske skuespilleren Sarah Bernhardt. Hun levde fra 1844 til 1923, og var en av sin tids mest berømte kvinner.

Relaterte artikler