Kaffe i engangskopp eller gjenbrukskopp?

Det er spørsmålet for den miljøbevisste kaffedrikker. Eller er det egentlig det?

En engangskopp og en gjenbrukskopp blir holdt oppe av to hender. Er det sikkert at gjenbrukskoppen er så mye mer miljøvennlig enn engangskoppen? Foto: Colourbox.com

Vi nordmenn skal etter sigende være blant verdens ivrigste kaffedrikkere, og mange av oss er stamkunder på nær-kaffebaren. Ofte blir det en kaffe «to-go», fordi vi er dynamiske og på vei til og fra.

For den miljøbevisste kaffedranker blir da spørsmålet: kjøp-og-kast-engangskopp eller gjenbrukskopp?

«Ja, men koppen er av papp. Det kan da ikke skade?» tenker du kanskje mens du samvittighetsfullt unnlater å ta på plastlokk. Men husk at pappkrus flest har et plastbelegg på innsiden. Dette for å hindre at kruset går i oppløsning og dermed kanskje forårsaker en kaffeulykke.

Ikke kast pappkoppen i papiravfallet!

Selv om enkelte innsidebelegg er mer miljøvennlige enn andre, kreves det uansett at det brukte pappkruset kildesorteres spesielt, slik at det kan sendes til et avfallsanlegg som kan skille belegg fra papp. De to delene må deretter resirkuleres hver for seg. Kaster du pappkruset i restavfallet, er vi like langt.

Hvis valget står mellom engangskopp og gjenbrukskopp, må det vel være sistnevnte som er mest miljøvennlig, da?

Er gjenbruk lik miljø?

«Ja, men da kjøper jeg en gjenbrukskopp i stedet», tenker du så. Men visste du at du da må bruke gjenbrukskoppen mellom 20 og 100 ganger før miljøavtrykket – fra produksjonen – blir jevnstort med et pappkrus? Og etter bruk skal du helst skylle koppen i kun kaldt vann. Oppvask står nemlig for størstedelen av livsløputslippene hos gjenbrukskoppen. Hvor miljøvennlig er egentlig en gjenbrukskopp, da?

Har du melk i kaffen?

Papp eller gjenbruk, «to-go-kaffen» har ofte et visst innslag av melk – som i latte eller cappuccino – og det er her at den store miljøgevinsten kan hentes, ifølge emballasjeprodusenten Huhtamaki.

Selv i pappkrus med plastlokk står emballasjen for kun ni prosent av det totale miljøfotavtrykket til en latte «to-go». Melken står alene for over 70 prosent. Tendensen støttes av en studie fra universitetet i Oxford, der man fant at ordinære melkeprodukter står for tre ganger så mye drivhusgasser som mer plantebaserte alternativer.

Så hvis miljø er en viktig del av ditt kaffeliv, bør du kanskje vurdere havremelk neste gang du er innom kaffebaren for å tanke latte.

Kilde: euronews.com

Relaterte artikler