Berkeley vil ha slutt på engangskopper

Den nye loven er et tiltak for å redde miljøet.

Tre venninner med en engangskopp hver. Restriksjonene i Berkeley er et ambisiøst forsøk på å bryte USAs kaste-vaner. Lokale embedsmenn håper reglene vil få oppslutning nasjonalt. Foto: Colourbox.com

En ny lov i Berkeley i California krever at kunder bruker kaffekopper som kan gjenbrukes, ellers må de betale en avgift.

I tillegg til engangskopper omfatter loven flere sider ved matemballasje. Loven er dermed USAs mest omfattende for å bekjempe at så mye emballasje blir kastet. Regelendringene ble innført 1. januar 2020, melder theguardian.com.

25 cent for engangskopper

Det er en utbredt feiloppfatning at engangskopper av papp kan gjenvinnes. For å gjøre koppene vanntette er de laminert med plast, som er vanskelig å separere fra pappen. I praksis er de nærmeste umulige å gjenvinne.

De nye reglene krever at kaféer og restauranter må ta 25 cent per engangskopp. I tillegg må all emballasje for takeaway-mat gjøres komposterbar. Hvis maten spises på kaféen/restauranten, må matemballasjen kunne gjenbrukes.

– For planeten og samfunnet

Hvor mange tonn engangskopper som kastes årlig på verdensbasis, vites ikke, men det har blitt anslått at opptil 600 milliarder kaffekopper havner på søppelfyllinger årlig. Det kastes anslagsvis 40 millioner engangskopper hvert år i Berkeley.

Restriksjonene i Berkeley er et ambisiøst forsøk på å bryte USAs kastevaner. Lokale embedsmenn håper reglene vil få oppslutning nasjonalt.

– Alle forstår at vi må gjøre disse endringene for planeten vår og samfunnet vårt, sa Sophie Hann, bystyremedlemmet som forfattet lovgivningen.

Flere kaféer og restauranter i San Francisco Bay-området har allerede kastet alle engangskopper på historiens skraphaug.

Lånesystem for kaffekopper

En utfordring med gjenbrukskoppene er at det er lett å legge dem igjen hjemme. Flere kaféer i Berkeley har innført et slags lånesystem for kaffekopper.

Konseptet heter Vessel, og fungerer ved at kundene kan registrere seg for å låne kopper i rustfritt stål. Koppene må leveres tilbake innen fem dager. Programmet er gratis, men hvis man glemmer å levere tilbake en kopp, må man betale et gebyr.

Tilbakemeldingene på Vessel-ordningen har vært positive, meldes det.

Flere tiltak på gang

Miljøaktiviter håper den nye lovgivningen i Berkeley bare er starten på en ny bølge av lovgivning som forbyr matemballasje som er ment for engangsbruk. Andre byer i California og EU planlegger allerede lignende lovverk.

Relaterte artikler