Gjenbrukskopper er fremtiden – og fremtiden er nå

Kan pantesystemer for gjenbruksemballasje fungere i en travel hverdag?

Foretrekker du gjenbrukskopper eller engangskopper? Foto: Colourbox.com

Er du en av dem som foretrekker å ta med egen termokopp hjemmefra når du skal kjøpe takeaway-kaffe, fordi du vil unngå å bruke engangskopper? Hender det at du innimellom glemmer å ta med, slik at du må krype til korset og kjøpe kaffe i engangskopp likevel? I så fall kommer du til å sette pris på disse pantesystemene for gjenbrukskopper.

De siste årene har det vært mye fokus på at engangsemballasje er negativt for miljøet. Dette er bakgrunnen for engangsplastdirektivet (SUP-direktivet – ‘Single Use Plastic’) som trådte i kraft for et års tid siden. Dette direktivet går ut på at enkelte plastprodukter er forbudt, slik som engangsemballasje og sugerør i plast.

Svenske gjenbrukskopper gir rabatt

Flere serveringssteder og kaffebarer har valgt å ta SUP-direktivet ett skritt videre. I Sverige skal alle serveringssteder tilby takeaway i gjenbruksemballasje fra og med januar 2024. I Göteborg er flere prosjekter i gang med å finne frem til et praktisk pantesystem for gjenbruksemballasjen. Det er nemlig her suksessen ligger – for at et slikt pantesystem skal fungere, må det være lettvint for både forbrukere og serveringssteder.

I forbindelse med dette driver stiftelsen Chalmers Industriteknik i Göteborg med noe de kaller for ‘nudging’. Fem kaffebarer i Göteborg deltar i en studie hvor kundene får 10 kroner rabatt på kaffen de kjøper dersom de har med egen kopp eller kjøper gjenbrukskopp fra kaféen. En av kaffebarene tester også ut et klippekortsystem, hvor kundene kjøper en gjenbrukskopp og et klippekort med et visst antall kaffepåfyllinger.

På Eftir i Oslo har de et pantesystem for gjenbrukskopper og -boller. Foto: Sjo og Floyd

Et norsk pantesystem for gjenbrukskopper

Men man trenger ikke reise helt til Göteborg for å finne pantesystemer for gjenbruksemballasje. På kaféen Eftir i Oslo tester de ut et sirkulært emballasjesystem, hvor all mat og drikke blir servert i gjenbruksemballasje som skal leveres tilbake. Systemet fungerer akkurat som å låne bøker på biblioteket.
– Det er gratis så lenge man leverer det tilbake tidsnok. Ved utlån får man informasjon om lånetid, hvor det kan leveres inn igjen og hvor mye man sparer naturen for ved å bruke gjenbruksemballasjen, forteller Cecilie Ova Nielsen når vi besøker Eftir. Hun er en av gründerne bak kaféen.

Ikke bare er gjenbrukskopper bedre for miljøet, men det gir også bedre kvalitet på kaffen.
– Gjenbrukskoppene holder bedre på både varme og kulde, sier Nielsen. – Vi opplever ofte at folk kjøper seg iskaffe og setter seg i parken. Og når de returnerer koppene etter noen timer, har isbitene fortsatt ikke smeltet.

Eftir har fått gode tilbakemeldinger fra kundene sine, og det er tydelig at det er et marked for gjenbruksemballasje. Neste steg er derfor å få flere returstasjoner, slik at det blir enda enklere for forbrukere å returnere emballasjen. Vi gleder oss til en fremtid hvor gjenbrukskopper er normalen – gjør du?

Relaterte artikler