Skal kaffeemballasje kastes i plastsøpla eller restavfallet?

Dessverre kan ikke all kaffeemballasje gjenvinnes.

En hånd holder en kaffepose over plastsøpla og restavfallet Vet du hvor denne posen skal kastes? Foto: Sjo og Floyd

‘Kaffeemballasje er laget av plast, og kaffeposene skal derfor sorteres sammen med plastsøpla.’ Eller?

Det er ikke alltid så enkelt å vite hvor man skal kaste ulike typer søppel. For selv om noe er laget av plast, betyr det ikke nødvendigvis at det kan gjenvinnes. Dette er dessverre tilfellet med mange kaffeposer – de har gjerne et tynt metall-lag på innsiden, noe som betyr at de skal kastes i restavfallet. Et unntak her er alle kaffeposer fra JOH. JOHANNSON KAFFE, slik som Evergood, Coffee of the World, ALI Kaffe, Green World Økologisk Kaffe og Farmer’s Coffee. Denne emballasjen lages nemlig av ren plast, noe som betyr at kaffeposene kan gjenvinnes. Det er både miljøvennlig og bærekraftig!

En kaffepose ligger i plastsøpla

Alle kaffeposer fra JOH. JOHANNSON KAFFE kan gjenvinnes. Foto: Sjo og Floyd

Når kan det gjenvinnes?

Hver eneste nordmann kaster omtrent et halvt tonn søppel årlig. Dessverre blir mye av denne søpla feilsortert, og det vanligste er at plasten havner i restavfallet og omvendt. Selv om noe av skylden ligger hos produsentene, som lager emballasje som er vanskelig å sortere, er det forbrukerne som har ansvaret for å sortere søpla riktig. Det er derfor viktig at man gjør seg kjent med hvorvidt ulikt søppel kan gjenvinnes eller ikke.

En tommelfingerregel er at emballasje laget av plast, slik som poser, begre og flasker, skal gjenvinnes. Dersom det er snakk om gjenstander laget av plast, slik som leker og kjøkkenredskaper, skal disse i restavfallet. Det er imidlertid ikke alltid fullt så enkelt. Noe plastemballasje kan nemlig ikke gjenvinnes, for eksempel emballasje av svart plast og plastemballasje med et tynt metall-lag på innsiden – som jo er tilfellet med mange kaffeposer. Her gjelder det altså ha tunga rett i munn. Dersom du er usikker, vil det imidlertid alltid stå på emballasjen om den skal sorteres som plast eller kastes i restavfallet. God gjenvinning!

Nærbilde av en kaffepose hvor det står at den kan kildesorteres som plast

Det står på all emballasje om den skal kastes som plast eller i restavfallet. Foto: Sjo og Floyd

Relaterte artikler