< 1 minutt

Egg i kaffen – en norsk tradisjon?

På 1800-tallet var det visstnok vanlig å ha egg i kokekaffen.

Gul bakgrunn, tre hele egg og en eggeplomme. Eggets funksjon var blant annet å gi kaffen en mindre bitter smak. Foto: Colourbox.com

Du har kanskje ikke hørt om denne tradisjonen. I USA derimot, holdes den fortsatt i live av etterkommere etter emigranter.

Emigrantene tok med seg kaffevanene sine fra Norge, og egg-kaffe var visstnok en av dem.

Kokekaffe med egg

Nordmennene i Wisconsin hadde sine særegne måter å lage kaffen på, kan vi lese på Kaffe.no.

– På landsbygda i Wisconsin lagde folk «norsk kaffe» ved å koke opp kokekaffe i store kjeler, og akkurat når kaffen nådde kokepunktet slo man en eller to egg oppi brygget for å gjøre det klarere og for å få gruten til å senke seg raskere, forteller pastor Spidahl til Kaffe.no.

Egget skulle altså få kaffegruten til å samle seg, slik at den sank raskere til bunnen.

Les mer om kokekaffe, som frem til 1960-årene var den vanlige bryggemetoden i Norge. (Vel å merke uten egg.).

Svensk tradisjon?

Den spesielle tilbredningen med egg i kokekaffen bekrefter Eric Dregni, førsteamanuensis i engelsk ved Concordia University i St. Paul, Minnesota, og forfatter av bøkene «Vikings in the Attic: In Search of Nordic America» og «In Cod we trust». Han sier at det riktignok er litt uklart om tradisjonen er svensk eller norsk.

For engelsklæreren Karen Lee i  Minnesota var egg-kaffe en svensk tradisjon.

– Vi hadde egg-kaffe i min familie da jeg var liten. Man kakket egget med skall og det hele inn i vannet før kaffen settes til trekking. De sier det tar ut bitterheten og gir kaffen en litt mildere smak, sier Lee til Kaffe.no.

Norsk eller svensk, kanskje ble metoden oppfunnet som et resultat av kaffe av dårlig kvalitet?

Les mer om amerikanernes kaffevaner.

En annen variant av egg-kaffe er utbredt i Vietnam, finn ut hvordan du lager kaffedrikken «Ca phe trung».