På jakt etter god kaffe i Wien

Etter besøk på mange av Wiens restauranter og kafeer, gikk turen til en av Wiens kaffebarer. Her tar man kaffe på alvor!

Fasaden til kaffebaren Balthasar i Wien. Fotgjengere passerer. Balthasar har både ute- og inneservering, og det var stappfullt begge steder. Foto: Colourbox.com

Jeg var rett og slett lei americano og andre melkebaserte kaffedrikker, og var på jakt etter en kaffe laget på den manuelle metoden.

Etter en liten nettjakt fant jeg kafeen Balthasar, som ligger i Praterstrasse.

Kaffekart over Specialty Coffee Shops

– Rundt 75 prosent av kaffen som serveres i Wien er melkebasert, fortalte Otto Bayer, som er innehaver av Balthasar.

Han kunne videre fortelle at Wien har laget et spesielt kaffekart. Her finner du angitt hvor de 13 kaffebarene som betegnes som «Speciality Coffee Shops» ligger i byen. Disse kaffebarene kjøper sin kaffe fra ulike kaffeland og ulike produsenter.

Aromatisk Kenya-kaffe på Balthasar

Jeg valgte en kaffe fra Kenya som Otto laget på en AeroPress. Her fylles kaffeutstyret med kokende vann før bønnene kvernes. Otto laget kaffen slik den skal, og omsider fikk jeg en kraftig Kenya-kaffe med en rik sammensetning av smaker og lukter. Kaffe har nesten dobbelt så mange smaksaromaer som vin! Dette var en kaffe som bød på et rikt spekter av mange spennende aromaer.

Dyktige baristaer sørger for latte art

Det var flere baristaer bak disken den dagen jeg var på besøk, og de er meget dyktige til å lage gode kaffedrikker som også fortjener betegnelsen «lattekunst».

Balthasar har både ute- og inneservering, og det var stappfullt begge steder. Folk stod tålmodig i kø og ventet på kaffen sin. Flere tar med seg kaffen på vei inn i de store handlegatene i sentrum. Kundene her var i alle aldre, men de unge var i overvekt. Det lover godt for fremtiden!

Kake til kaffen

Kaffekulturen i Wien er spesiell – slik den har vært det siden kaffen ble introdusert i byen i 1686. Det er også interessant å merke seg at kaffebarer med respekt for seg selv satser på et meget bredt utvalg av kjente kaker. Appelstrudel med vaniljesaus er fortsatt en favoritt på Wiens kaffebarer.

Relaterte artikler