Kaffens kvalitet handler om mer enn bare en objektiv vurdering.
Når det kommer til kaffe – og smak generelt – er det mange faktorer som spiller inn på hvordan man oppfatter den endelige smaksprofilen. Selv om kaffe av høy kvalitet skal ha en god balanse mellom ulike smaker, skal være ren og klar og ha en behagelig munnfølelse, blir smaksoppfatningen også påvirket av personlig preferanse, kulturelle påvirkninger og hele opplevelsen rundt kaffedrikkingen.
Vi mennesker er vanedyr. Vi foretrekker det kjente og kjære, og spiser og drikker sånn som vi «alltid» har gjort. Det betyr at når det kommer til kaffe, foretrekker vi det vi er vant til – og dermed det som er vanlig i samfunnet og kulturen rundt oss. Hva som ansees som «god kaffe» er derfor avhengig av geografisk plassering og lokale tradisjoner.
I Skandinavia blir lysbrent kaffe med høy syrlighet ofte sett på som den beste kvaliteten. Mørkbrent kaffe kan derimot bli oppfattet som «dårligere». Dette kan ha flere forklaringer. På den ene siden er vi vant til å drikke lysbrent traktekaffe, og dermed smaker denne kaffen «riktig». På den annen side kan mørkbrent kaffe oppfattes som av dårligere kvalitet, fordi kaffe tradisjonelt har vært brent mørkere for å skjule defekter i kaffebønnene. I USA kan derimot en kraftig og røykpreget mørkbrent kaffe ansees som av høy kvalitet, mens lysbrent kaffe kan oppfattes som sur. Dette handler rett og slett om ulike kulturelle preferanser.
I tillegg kan hele kulturen rundt kaffeopplevelsen påvirke kvaliteten på kaffen. I enkelte deler av verden er kaffe mer enn bare en drikk; det er et ritual og en sosial hendelse. Ett slikt eksempel er Midtøsten, hvor qahwa er en viktig del av kulturen. Qahwa er det arabiske ordet for ‘kaffe’, men begrepet omfatter hele bryggemetoden, som sees på som en seremoniell handling. Kaffebønnene skal brennes, males og brygges foran gjestene, og selve serveringen skal gjøres på en helt spesiell måte. Her er altså hele kaffetradisjonen minst like viktig som selve kaffen, og kvaliteten handler ikke bare om smak, men også om opplevelsen og fellesskapet rundt kaffen.
Kaffekvalitet kan heller ikke vurderes uavhengig av etiske og bærekraftige faktorer. Stadig flere forbrukere er opptatt av hvor og hvordan kaffen blir produsert. Kaffeindustrien er kjent for å ha utfordringer knyttet til arbeidsforhold; mange kaffebønder og plantasjearbeidere har dårlige arbeidsvilkår og lav lønn. I tillegg ønsker forbrukere å vite hvilken miljøpåvirkning kaffeproduksjonen har.
Merkeordninger som har sterkt fokus på etisk produksjon, slik som Rainforest Alliance, Debio og Fairtrade, har klart å etablere en sammenheng mellom bærekraft og kaffekvalitet. Resultatet er at forbrukere ser på disse sertifiseringene som en kvalitetsindikator. Ikke bare gjør dette at de er villige til å betale mer for kaffen, men også selve smaksoppfatningen blir påvirket. Forbrukere synes rett og slett at kaffe med slike sertifiseringer smaker bedre enn usertifisert kaffe – selv når kaffen er akkurat den samme.
Så lenge smak er subjektivt, vil det aldri være mulig med en helt objektiv vurdering av kaffe. Selv om det finnes objektive standarder for hvordan man vurderer kaffekvalitet, blir smaksoppfatning påvirket i så stor grad av andre faktorer at det vil være vanskelig å komme med en helt objektiv vurdering. Riktignok kan en teknisk vurdering basert på ulike spesifikasjoner som syreinnhold, bitterhet og kropp gi en objektiv tilnærming til kaffekvalitet, men til tross for dette vil alltid personlige og kulturelle preferanser være en faktor i hvordan vi vurderer kaffe. Spørsmålet er derfor om vi bør begynne å se på kaffekvalitet som et sammensatt begrep som ikke bare handler om de sensoriske egenskapene til kaffen, men også hvordan den produseres og passer inn i ulike kulturer.
Kilder: norgesgruppen.no, intelligence.coffee
Kaffe sies å være den sosiale oljen, og et svensk uttrykk symboliserer det på en meget god måte.
Finland har noen helt unike sosiale normer for kaffedrikking.
Japan er kjent for å ha kaffe av svært høy kvalitet.
Kaffe nytes i store mengder i både Europa og USA. Det er likevel enkelte forskjeller mellom kaffekulturene.