Hva betyr dette for norske forbrukere?
Det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til hvor mye vi som forbrukere betaler for kaffe. Kaffeprisen blir påvirket av blant annet klimaendringer, fraktkostnader, gjødselpriser, dollarkursen og politiske forhold. Én ting er imidlertid sikkert: Kaffen kommer til å bli dyrere.
Noe mange kanskje ikke er klare over, er at kaffe handles på børsen. New York-børsen, som fastsetter prisen på arabica, er den største for kaffe. Markedet kalles C-markedet, og prisen kalles C-prisen. Denne brukes ofte både som referanse og minimumspris. I tillegg til C-prisen kan det betales en tilleggspris for en spesifikk kvalitet, region eller land. Tilleggsprisen kan også være knyttet til sertifiseringer, bærekraft og sosialt ansvar.
I mange år var C-prisen så lav at flere kaffebønder ikke fikk dekket produksjonskostnadene sine. Dette har resultert i manglende investering i utstyr, drift og nye plantasjer, noe som igjen fører til lavere produktivitet og mindre kaffe. Lavere tilbud gjør igjen at prisene presses opp – men høye priser kan også redusere etterspørselen.
Kaffeproduksjonen er avhengig av riktig klima for å få gode avlinger. Klimaendringer fører imidlertid til hyppigere ekstremvær som tørke, flom og stormer. Spesielt Sør- og Mellom-Amerika, som står for mer enn 60 prosent av verdens kaffeproduksjon, blir påvirket av ekstremvær. Denne regionen har også i perioder opplevd utbrudd av plantesykdommer som har ødelagt mange avlinger.
I 2024 kom mer enn 75 prosent av Norges kaffeimport fra Brasil og Colombia. Dersom det skjer noe i disse landene, blir altså den norske kaffeimporten sterkt preget. I 2021 ble Brasil rammet av både frost og tørke, noe som ødela enorme mengder avlinger. Dette har drevet opp kaffeprisen.
Kaffeprisene blir selvsagt også påvirket av kostnadene hos kaffebonden. Dette inkluderer blant annet arbeidskraft og gjødselpriser.
Kaffeplukking er et fysisk krevende og ofte dårlig betalt arbeid. Lave kaffepriser har også gjort at mange har forlatt landsbygda for å søke jobb i større byer eller utenlands. Dette har resultert i en mangel på arbeidskraft. Pandemien gjorde ikke situasjonen noe bedre med reiserestriksjoner, portforbud og nedstengte områder, noe som gjorde det enda vanskeligere å få tak i kaffeplukkere.
Gjødsel utgjør en stor del av kostnadene ved å produsere kaffe, og fra 2021 til 2022 ble prisen for gjødsel tredoblet. Krigen i Ukraina førte til ytterligere forstyrrelser i forsyningskjeden, og Russland stoppet eksporten av råstoff til gjødselproduksjon. Dette økte kostnadene til kaffeprodusentene, og de fattigste hadde ikke råd til å kjøpe gjødsel. Dette resulterte i lavere produksjon.
Den norske kronen er svak og dollarkursen høy. Det påvirker også kaffeprisen. Foto: Norsk Kaffeinformasjon / kaffe.no
I 2020 førte koronapandemien blant annet til nedstenginger i Kina, noe som påvirket både produksjon og logistikk. I 2021 ble Suezkanalen nesten fullstendig blokkert, og vi fikk en propp i verdenshandelen. Dette resulterte i en global fraktkrise og stor uro i forsyningskjedene. Fraktkostnadene steg kraftig, spesielt for sjøfrakt. På grunn av dette opplevde man også en containerbrist. Dette førte til varemangel, store forsinkelser og stadig høyere råvarepriser.
Selv om prisene begynte å stabilisere seg i 2022 og 2023, ble markedet påvirket av krigen i Europa og økonomiske usikkerheter. Samtidig førte forstyrrelser i Panama- og Suezkanalen til omdirigeringer, lengre avstander, høyere drivstoffkostnader og økte forsikringspremier. Prisene skjøt derfor til værs igjen i 2024.
I tillegg er kaffeprisen påvirket av faktorer som er helt uavhengige av selve kaffen. Dette inkluderer blant annet dollarkursen, ustabile politiske forhold, lokal inflasjon og etterspørsel:
Kaffeprisen vil øke i tiden fremover, men det er altså mange faktorer som påvirker nøyaktig hvor mye prisen vil stige. Noe som blir spennende å se, er hvorvidt norske forbrukere kommer til å velge kaffe av lavere kvalitet, og som dermed er billigere, eller om de vil fortsette å drikke spesialkaffe, til tross for økte priser.
Et håp er uansett at de økte kaffeprisene gjør at kaffebøndene får den lønnen de faktisk fortjener, etter altfor mange år med dårlig betalt. Dette vil nemlig igjen kunne øke tilgangen til kaffe.
Kilde: kaffe.no
Klimaendringer kan gjøre at den daglige kaffekoppen blir noe som hører fortiden til.
En ny rapport fra WWF maler et mørkt bilde for fremtiden.
Kaffeproduksjon blir påvirket av blant annet klimaendringer og plantesykdommer.
Nedstenginger har begrenset det globale kaffetilbudet.