Hawaii innfører ny kaffelov om Kona-kaffe

Loven skal beskytte regionen.

Kaffebønner renner ut av en tøypose med kaffe Foto: Colourbox.com

Hawaii er per dags dato den eneste staten i USA som dyrker kaffe kommersielt. Det er spesielt Kona-kaffe som utmerker seg; dette regnes nemlig som en av de beste og mest ettertraktede kaffetypene i verden. Og det er nettopp derfor Hawaii nå innfører en ny kaffelov.

Den nye kaffeloven går ut på at alle poser som selges som «Kona-kaffe», skal inneholde minst 51 prosent rendyrket Kona-kaffe. Frem til i dag har det nemlig ikke vært et krav om at kaffeblends skal inneholde mer enn 10 prosent Kona for at det skal være lovlig å selge det under denne merkevaren. Dette er svært misvisende, og er bakgrunnen for den nye kaffeloven. Likevel er det delte meninger om den.

Hvorfor er kaffen så spesielt?

For å forstå hvorfor Hawaii innfører den nye kaffeloven, må man først forstå hvorfor kaffen deres er så spesiell. Den har nemlig en helt unik smaksprofil. Den beskrives som søt, syrlig og lite bitter, med en kompleks smak med preg av blomster og tropisk aroma, samt hint av nøtter, karamell og sjokolade.

Den eksepsjonelle smaken kommer utelukkende på grunn av dyrkingsforholdene. På samme måte som at sjampanje ikke er sjampanje med mindre druene er dyrket i Champagne, må Kona-kaffe være dyrket i Kona-distriktet på Big Island. Det såkalte Kona-beltet er ikke spesielt stort – kun 30 km langt og 3 km bredt. Dette betyr at produksjonen er begrenset. Likevel produseres det omtrent 1,2 millioner kg hvert eneste år. Etterspørselen er imidlertid høyere enn produksjonen.

Blandede tilbakemeldinger

Å lage kaffeblends som kun inneholder en brøkdel Kona-kaffe, reduserer kaffens pris kraftig. Det er imidlertid et misledende markedsføringsgrep, og det er nettopp derfor myndighetene velger å innføre den nye loven som skal tre i kraft fra og med 2027. Loven sier at kaffe som selges som Kona-kaffe, skal inneholde mer Kona enn annen kaffe – altså minst 51 prosent. Mottagelsen av den nye kaffeloven har imidlertid vært blandet. Noen mener at den burde vært økt til 100 prosent, mens andre mener at et krav på 51 prosent er bedre enn ingenting.

Kaffeloven kommer i kjølvannet av at en rekke kaffebønder på Hawaii saksøkte flere forhandlere, inkludert Costco og Walmart. Butikkene solgte nemlig kaffe merket som Kona-kaffe, til tross for at de inneholdt svært lite Kona – i noen tilfeller ingenting! Kaffebøndene fikk utdelt mer enn 41 millioner dollar, noe som tilsvarer omtrent 440 millioner kroner.

100 prosent ren Kona-kaffe har lenge vært tilgjengelig i butikkhyllene, men de fleste forbrukerne har valgt de billigere kaffeblendene nettopp på grunn av prisen. Frykten med den nye loven er derfor at de forbrukerne som tidligere har kjøpt kaffe med 10 prosent Kona, ikke kommer til å kjøpe den dyrere varianten som inneholder 51 prosent; og de som allerede kjøper den rene kaffen, kommer til å fortsette med å kjøpe den. Det betyr at salget potensielt vil kunne avta, noe som fører til økt tilbud og dermed lavere priser. Dette gjør igjen at bøndene får dårligere betalt.

Likevel er loven et viktig tiltak for å beskytte regionen, og den spesielle kaffen som kun dyrkes der. Det blir derfor spennende å se hvordan salget utvikler seg etter at loven trer i kraft.

Relaterte artikler