Slik lager du espresso med AeroPress

Selv om det ikke blir «ekte» espresso, blir det en sterk og god kaffe som kan brukes i alt fra kaffe latte til drinker.

Nærbilde av noen som lager espresso med en Aeropress Kan vi friste med en Aeropress-espresso? Foto: Colourbox.com

AeroPressen er en svært allsidig kaffebrygger. Den er enkel å bruke, tar liten plass på kjøkkenbenken og lager nydelig kaffe på få minutter. Du kan faktisk også lage espresso på den.

Riktignok blir det ikke ekte espresso – for at noe skal regnes som «espresso», må vannet presses gjennom kaffen med et trykk på 9 bar. AeroPress-espressoen blir derfor mer som en svært sterkt brygget kaffe. Den egner seg likevel godt for å lage kaffe latte og andre melkebaserte kaffedrikker, og er ypperlig til bruk i drinker.

Slik lager du AeroPress-espresso

For å lage AeroPress-espresso, behøver du en AeroPress, to papirfiltre og en tamper. Tamperen kan enten være en ekte tamper, eller en improvisert en. For eksempel egner krydderglass seg svært godt!

I tillegg er det en fordel om du har en kaffekvern, en kjøkkenvekt og et termometer, men det går fint uten også.

Kaffebønner ligger i en skål på en vekt, ved siden av en Aeropress, to filtere og en krydderkvern

Dette trenger du: AeroPress, to filtere, 21 gram kaffe og en «tamper». Foto: Sjo & Floyd

Ingredienser

 • 21 gram kaffe, espressomalt*
 • 60 gram vann på mellom 93 og 98ºC

* Vi anbefaler å bruke espressobønner eller annen mørkbrent kaffe. For eksempel er Brazilian Pea Blend Espresso og Kalossi Blend Espresso fra Coffee of the World-serien godt egnet til å lage AeroPress-espresso.

Fremgangsmåte

 1. Vei opp 21 gram kaffe på en kjøkkenvekt, og mal kaffen espressomalt. Du kan eventuelt bruke ferdigmalt kaffe, men pass på at den har riktig malingsgrad. Dersom kaffen er for finmalt, vil det være vanskelig å presse vannet gjennom kaffen. Og dersom kaffen ikke er fin nok, vil espressoen bli underekstrahert. Prøv deg gjerne frem med litt forskjellige malingsgrader for å finne den som gir best resultat!

 2. Putt et papirfilter i AeroPressen på vanlig måte, og skyll gjennom med varmt vann for å varme opp utstyret og for å bli kvitt eventuell papirsmak. Deretter heller du den malte kaffen oppi bryggeren.

  Malt kaffe ligger i en Aeropress

  Foto: Sjo & Floyd

 3. Nå kommer vi til det som gjør denne fremgangsmåten så spesiell. Fukt et filter, og plasser det på bunnen av tamperen din. Deretter fører du filteret ned i AeroPressen, oppå kaffen. Bruk tamperen til å presse sammen den malte kaffen, på samme måte som man gjør med ekte espresso. Du må presse ganske hardt for å sørge for at kaffen er jevnt sammenpresset. Deretter vrir du på tamperen, og løfter den ut. Filteret vil bli liggende igjen på toppen av kaffen, og vil sørge for at vannet ikke forstyrrer «kaffepucken».

  Et Aeropress-filter er fuktet og sitter på undersiden av en krydderkvern

  Foto: Sjo & Floyd

  Et fuktig Aeropress-filter føres ned i Aeropressen

  Foto: Sjo & Floyd

  Et Aeropress-filter ligger oppå den malte kaffen i en Aeropress

  Foto: Sjo & Floyd

 4. Hell deretter på 60 gram vann. Hell forsiktig, slik at filteret ikke flytter på seg og du ikke forstyrrer kaffen.

  En person heller kokende vann over i en Aeropress

  Foto: Sjo & Floyd

 5. Press vannet raskt gjennom kaffen. I motsetning til andre AeroPress-fremgangsmåter, behøver du ikke vente før du presser vannet gjennom. Det kan være ganske tungt å presse, men det skal ikke være umulig. Dersom du bare så vidt får det til, er kaffen enten for finmalt, eller så har du tampet den for mye. Da kan du tilpasse det til neste gang.

  Aeropressen er gjort i stand, klar for å trykkes ned

  Foto: Sjo & Floyd

 6. Dersom du foretrekker espresso uten tilsetninger, er du ferdig nå! Eventuelt kan du steame melk og lage en cappuccino eller lignende, eller bruke espressoen i en cocktailoppskrift. Du kan også brygge espressoen direkte på isbiter, og bruke den som utgangspunkt til iskaffe.

  Ferdig espresso laget med en Aeropress

  Foto: Sjo & Floyd

Du kan se video av fremgangsmåten på YouTube.

Relaterte artikler