Er det skadelig å drikke kaffe på tom mage?

Mange tror at kaffe irriterer magen. Men stemmer det?

En kvinne med en laptop på fanget og en kaffe på bordet holder seg på magen sin Kaffe kan forverre symptomene til tarmsykdommer, slik som for eksempel IBS. Foto: Colourbox.com

Mange har dagens første kaffekopp som et av dagens faste høydepunkt.  Den første koppen drikkes gjerne før frokost.

Enkelte mener imidlertid at det kan være skadelig å drikke kaffe på tom mage. Er det hold i denne påstanden? 

Fordøyelsesproblemer?

Healthline.com har tatt tak i problemstillingen, og har sett på forskning på feltet.

Bitterheten i kaffen kan stimulere produksjonen av magesyre. Derfor er det mange som opplever at kaffe irriterer magen og forverrer symptomene til tarmsykdommer som irritabel tarmsyndrom (IBS). Videre blir kaffe mistenkt for å forårsake halsbrann, magesår, kvalme, sure oppstøt og dårlig fordøyelse.

Det er naturlig å anta at disse plagene kan bli verre dersom kaffen drikkes på tom mage, ettersom det ikke er noe mat som kan beskytte mageslimhinnen mot syre. Men det er angivelig feil.

Det har ikke blitt funnet noen sterk sammenheng mellom kaffe og fordøyelsesproblemer, selv ikke når kaffen drikkes på tom mage. Selv om kaffe øker produksjonen av magesyre, vil det for de fleste ikke være noe problem å drikke kaffe på tom mage.

En mann sitter i senga og drikker kaffe

Bitterheten i kaffen kan stimulere produksjonen av magesyre. Magen er kanskje mer sårbar for syren når den er tom? Foto: Colourbox.com

Kaffe på tom mage? Lytt til kroppen

Det er riktignok noen som er ekstra følsomme for kaffe, og som av den grunn regelmessig opplever halsbrann, oppkast eller fordøyelsesproblemer. Frekvensen og alvorlighetsgraden på disse symptomene ser imidlertid ut til å være konstante, uansett om kaffen blir drukket på tom mage eller med mat.

Alle er forskjellige, og hvis du opplever ubehag når du drikker kaffe på tom mage, men ikke ellers, er det naturligvis lurt å ta hensyn til hvordan kroppen din reagerer.

Øker nivået av stresshormoner?

En annen innvending mot kaffe på tom mage, er at nivået av stresshormonet kortisol kan øke. Et høyt kortisolnivå over lang tid kan forårsake helseproblemer, deriblant høyt blodtrykk, hjerteproblemer og diabetes type 2.

Kortisolnivået stiger naturlig rundt det tidspunktet du våkner, før det synker og så stiger igjen gjennom dagen. Ettersom kaffe stimulerer kortisolproduksjonen, er det ikke bra å drikke kaffe når kortisolnivåer allerede er på topp, ifølge noen.

Kos deg med morgenkaffen

Det er imidlertid slik at kortisolnivået til dem som drikker kaffe regelmessig, ikke blir så veldig påvirket av kaffe. Og selv om du ikke drikker kaffe så ofte, og kortisolnivået skulle bli påvirket, så ser det ut til å økningen bare er midlertidig. Med andre ord er det liten grunn til å tro at kaffe vil medføre alvorlige helseproblemer på grunn av kortisol. 

Uansett: Det er lite som tyder på at det vil gjøre noen forskjell på kortisolproduksjonen enten kaffen drikkes på tom eller full mage.

Folk flest kan altså trygt kose seg med morgenkaffen sin – allerede før frokost.

Relaterte artikler