Slik får du kaffeplanten til å trives!

Kaffeplanter er perfekte romkamerater. De bråker ikke, roter ikke – og bidrar til økt trivsel!

En liten kaffeplante er i en potte dekket av kaffebønner Kaffetrær krever tålmodighet og kjærlighet. Foto: Colourbox.com

Det er mange som velger å pryde hjemmene sine med eviggrønne planter. Disse beholder bladene gjennom hele året, og kan bli store og frodige. De tar seg derfor svært godt ut i vinduskarmen, og gir følelsen av å bo i en liten oase. Én slik plante er kaffeplanten.

Mange eviggrønne planter hører originalt hjemme i tropiske strøk, og kaffeplanten er intet unntak. Det er derfor viktig å gi den et miljø som minner så mye som mulig om dette klimaet. Vi har her samlet noen tips som kan sørge for økt trivsel for både deg og planten din!

Hvordan vil kaffeplanten ha det?

Lysforhold

Kaffeplanten trenger gode lysforhold uten for mye direkte sollys. Det er spesielt viktig å unngå ettermiddagssol. Sett den derfor gjerne i et østvendt vindu, slik at den får en kort periode med direkte morgensol. Utover dagen vil den da få godt med indirekte sollys.

Temperatur

Kaffeplanten har det fint mellom 15º og 24ºC, men trives aller best mellom 18º og 21ºC. Den tåler overhodet ikke frost, og bør derfor ikke settes ut om vinteren, stå ved dører som åpnes ofte, eller plasseres i et dårlig isolert vindu.

En kaffeplante har vanndråper på bladene etter å ha fått en dusj

Kaffeplanten kan gjerne få en dusj med jevne mellomrom. Foto: Colourbox.com

Vanning

Kaffeplanten vil ha fuktig jord, men ikke våt jord. Man bør også unngå at jorda tørker helt ut. Det er likevel bedre å vanne én gang for lite enn én gang for mye.

Den enkleste måten å finne ut om jorda har riktig fuktighet på, er rett og slett å stikke en finger ned i jorda og kjenne etter. Hvis den øverste centimeteren har tørket ut, er det på tide å vanne.

Om sommeren kan du gjerne vanne kaffeplanten 1–3 ganger i uka. Vann den litt sjeldnere om vinteren. Planten kan gjerne også få en dusj med jevne mellomrom i lunkent eller romtemperert vann. La da overflødig vann renne ut av potten før du putter den tilbake i potteskjuleren.

Luftfuktighet

Kaffeplanten foretrekker fuktig luft – ideelt sett skal luftfuktigheten være 50 prosent eller høyere. Dette kan være vanskelig å få til i vårt nordiske klima, spesielt om vinteren når lufta er både tørr og kald. Det kan derfor være fornuftig å gå i anskaffelse av en luftfukter.

En annen løsning kan være å sette planten på badet om vinteren, ettersom badet ofte er varmere og fuktigere enn resten av boligen. Da er det imidlertid viktig at man har et vindu som slipper inn rikelig med sollys, eller at man skaffer et plantelys.

Jordsmonn

Bruk næringsrik og veldrenert blomsterjord til kaffeplanten, gjerne iblandet litt perlitt. Du kan med fordel også legge et lag med lecakuler nederst i plastpotten, slik at overflødig vann renner vekk fra røttene.

Bruk blomster- eller fullgjødsel 1–2 ganger i måneden fra april til september. Om vinteren bør ikke kaffeplanten gjødsles.

Nærbilde av en kaffeplante som husplante

Kaffeplanten trenger et tropisk klima for å trives. Foto: Colourbox.com

Bladene faller av – hva er galt?

Planten slipper grønne blader.

– Dette skyldes som oftest én av to grunner; enten står planten for mørkt, eller temperaturen svinger for mye. Prøv å sette planten på et mer solrikt sted – eller kjøp plantelys – og sørg for at den står på et lunt og varmt sted uten trekk.

Bladene blir brune i kanten og faller av.

– Dette kan både være fordi planten får for mye vann og fordi den får for lite vann. Undersøk fuktigheten i jorda og tilpass deretter.

Bladene får brune flekker og kanter, før de faller av.

– Dette kan skyldes for mye direkte sollys. Flytt derfor planten lenger unna vinduene.

Bladene blir svarte og faller av.

– Planten står for kaldt. Sett den et varmere sted.

Kilder: thanksgivingcoffee.com, kaffe.no, sprudge.com, leafy-life.com

Relaterte artikler