Mange ulike ingredienser er brukt som kaffeerstatning. For eksempel peanøtter.
«Kaffe med peanøttsmak, altså …» tenker du kanskje. Men da tenker du feil. Riktignok er en viss peanøttaroma en del av Harells nye, hete drikk. Likevel er nyheten her at kaffebønner er byttet ut med peanøtter. Resultatet er peanøttkaffe.
Suffolk ligger i den amerikanske sørstaten Virginia. Med sine drøye 85.000 innbyggere er stedet for en småby å regne. Etter amerikanske mål. Likevel er amerikanske kaffegiganter som Folgers og Hills Bros. tydelig til stede i landskapet med sine brennerier.
Som så mange andre nå i disse virustider begynte Harrell å tenke på selvberging. De nevnte kaffeprodusenter er riktignok amerikanske. Men grunnråvaren – kaffebønnene – er her som ellers hentet fra afrikanske og latinamerikanske land.
– Hvorfor ikke bruke lokale produkter isteden? Kan man brenne peanøtter til de er mørke brune? Er det mulig å male dem opp, og la dem trekke? Slik man gjør med kaffebønner?
Disse spørsmålene stilte James Harrell seg, ifølge The Virginian-Pilot. Som tenkt, så gjort, og dermed ble merkevaren «Virginia Gold» til virkelighet.
Den store utfordringen som James Harrell møtte under utviklingen av sin kaffeutfordrende peanøttdrikk, var peanøttens store oljerikdom. Malte, brente peanøtter blir nemlig til peanøttsmør. Ikke «kaffe»!
– Vi måtte utvikle en metode for å skille fett fra protein, forklarer Harrell til The Virginian-Pilot.
Han legger til at metoden selvsagt er strengt hemmelig. Oljen som trekkes ut av peanøttene gjennom prosessen, selges for øvrig separat.
Peanøttbonde Harrells drikk ligner altså kaffe. Slik rismelk ligner melk, og urtete ligner te fra Camellia sinensis. Konsistens og farge skal være «spot on». Også smaken skal være svært lik ekte kaffe. Til tross for en tydelig peanøttaroma. Det finnes til og med en versjon med koffein. Her bruker man nemlig koffein som er til overs – fra produksjon av koffeinfri kaffe!
Salgsargumentet overfor dagligvarekjeder og direktekunder er at peanøttkaffen er like proteinrik som den er syrefattig.
Hvem visste vel at te kunne følge spillereglene til kaffe?
Selv om drikken oppstod under andre verdenskrig da det var mangel på kaffe, er den fortsatt populær i Italia i dag.
Selv om sikorikaffe er trygt for de aller fleste, er det ikke alle som burde drikke det.
Raskt, enkelt – og ikke minst godt.