Forventet nedgang i Brasils kaffeproduksjon

Hva betyr dette for den norske forbrukeren?

Nærbilde av en kaffesekk hvor det står «cafédo Brasil» Klimaendringer gjør at Brasils kaffeproduksjon opplever en nedgang. Foto: Colourbox.com

Brasil har eksportert kaffe i over 200 år, og er i dag verdens største kaffeprodusent. I 2024 ble det ifølge den brasilianske kaffeeksportøren Cecafé eksportert over 50 millioner sekker à 60 kg med kaffe fra Brasil – det høyeste noensinne1. Norge er en betydelig importør av brasiliansk kaffe; i 2024 importerte vi kaffe og kaffeprodukter fra Brasil til en verdi av over 50 millioner amerikanske dollar – tilsvarende 524 millioner norske kroner.2

Til tross for at man i 2024 så en rekordhøy eksport, står landets kaffeproduksjon overfor en rekke utfordringer. Det forventes derfor en betydelig nedgang i Brasils kaffeproduksjon i 2025.

Utfordrende klimatiske forhold

For sesongen 2025/26 er det forventet at kaffeproduksjonen får en nedgang på mellom 3 og 6,4 prosent sammenlignet med 2024/25. Årsaken er hovedsakelig at 2024 var preget av tørke og høye temperaturer, som påvirket kaffetrærnes blomstring – spesielt for arabica-planten. Den brasilianske nasjonale forsyningskomitéen (Conab) estimerer at landets kaffeproduksjon for 25/26 vil ligge på rett under 52 millioner sekker – en nedgang på 4,4 prosent fra fjorårets sesong3.

I tillegg til tørke og høye temperaturer opplevde Brasil en kraftig frost i august 2024. Denne kulden forårsaket skade på kaffetrærne hos en rekke kaffeplantasjer i Cerrado Mineiro og Alta Mogiana-regionene, noe som har redusert avlingene ytterligere. I tillegg til en reduksjon i kaffeproduksjonen har disse klimatiske forholdene ført til rekordhøye kaffepriser – prisen for arabica økte med 70 prosent i løpet av 2024, mens prisen for robusta økte med 72 prosent4.

Påvirker norske forbrukere

Nedgangen i Brasils kaffeproduksjon gir konsekvenser for både den globale kaffeindustrien og for norske forbrukere. For oss kan dette resultere i høyere priser, og potensielt også lavere kvalitet på kaffen vi drikker.

Kaffebrennerier og importører kan være nødt til å måtte tilpasse seg denne endringen ved å justere på blandingene sine eller finne alternative kaffekilder, som igjen kan påvirke kaffens smaksprofil. For å møte disse utfordringene og kunne sikre en stabil kaffeforsyning i årene fremover, er det viktig å fokusere på bærekraftig kaffeproduksjon, forbedre støtten til bønder og investere i klimatilpasninger.

1Tall hentet fra riotimesonline.com.
2Tall hentet fra tradingeconomics.com.
3Tall hentet fra comunicaffe.com.
4Tall hentet fra reuters.com.

Kilder: reuters.com, gcrmag.com

Relaterte artikler