Hva betyr dette for den norske forbrukeren?
Til tross for at man i 2024 så en rekordhøy eksport, står landets kaffeproduksjon overfor en rekke utfordringer. Det forventes derfor en betydelig nedgang i Brasils kaffeproduksjon i 2025.
For sesongen 2025/26 er det forventet at kaffeproduksjonen får en nedgang på mellom 3 og 6,4 prosent sammenlignet med 2024/25. Årsaken er hovedsakelig at 2024 var preget av tørke og høye temperaturer, som påvirket kaffetrærnes blomstring – spesielt for arabica-planten. Den brasilianske nasjonale forsyningskomitéen (Conab) estimerer at landets kaffeproduksjon for 25/26 vil ligge på rett under 52 millioner sekker – en nedgang på 4,4 prosent fra fjorårets sesong3.
I tillegg til tørke og høye temperaturer opplevde Brasil en kraftig frost i august 2024. Denne kulden forårsaket skade på kaffetrærne hos en rekke kaffeplantasjer i Cerrado Mineiro og Alta Mogiana-regionene, noe som har redusert avlingene ytterligere. I tillegg til en reduksjon i kaffeproduksjonen har disse klimatiske forholdene ført til rekordhøye kaffepriser – prisen for arabica økte med 70 prosent i løpet av 2024, mens prisen for robusta økte med 72 prosent4.
Nedgangen i Brasils kaffeproduksjon gir konsekvenser for både den globale kaffeindustrien og for norske forbrukere. For oss kan dette resultere i høyere priser, og potensielt også lavere kvalitet på kaffen vi drikker.
Kaffebrennerier og importører kan være nødt til å måtte tilpasse seg denne endringen ved å justere på blandingene sine eller finne alternative kaffekilder, som igjen kan påvirke kaffens smaksprofil. For å møte disse utfordringene og kunne sikre en stabil kaffeforsyning i årene fremover, er det viktig å fokusere på bærekraftig kaffeproduksjon, forbedre støtten til bønder og investere i klimatilpasninger.
1Tall hentet fra riotimesonline.com.
2Tall hentet fra tradingeconomics.com.
3Tall hentet fra comunicaffe.com.
4Tall hentet fra reuters.com.
Kilder: reuters.com, gcrmag.com
Nei, dette er ikke F1 som i Formel1 – her snakker vi om kaffearter.
Flere dager med minusgrader i juli har ødelagt store deler av avlingene.
Som kaffedrikker kan du bidra til å gjøre kaffeindustrien mer bærekraftig.
En ny rapport fra WWF maler et mørkt bilde for fremtiden.