En dobbelsertifisert kaffe fra Coffee of the World.
Colombia er et av verdens mest kaffeproduserende land, kun slått av Brasil og Vietnam. Colombia er imidlertid det landet som eksporterer mest arabica-kaffe. De er kjent for å produsere mild og velbalansert kaffe av svært høy kvalitet, og Gaitania Colombia fra Coffee of the World er intet unntak.
Gaitania Colombia er dyrket i kaffebyen Gaitania. Byen ligger i høylandet i Tolima, i de midtre Andesfjellene. En stor del av kaffeproduksjonen i Colombia foregår nettopp i høylandet. Dette gir en lang modningstid, noe som utvikler et rikere aromaspekter. Området har et jevnt tilsig av fuktighet fra fjellsidene, stabile temperaturer og et vulkansk jordsmonn som gir ypperlige dyrkingsforhold. Kaffen har en god fylde, noe som er typisk for denne delen av Colombia.
Kaffesortene som dyrkes i Gaitania er Caturra, Typica, Tabi og Castillo, og alle disse inngår i Coffee of the World sin Gaitania Colombia. Kaffebøndene bruker i tillegg mye ressurser på å utvikle og forbedre både dyrkingsmetoder og kvalitetsstandarder, noe som gjør at man får et produkt av utmerket kvalitet når man velger denne kaffen.
De fleste kaffebøndene i Gaitania er medlemmer av kooperativet ACEDGA. De 150 medlemmene i kooperativet tilhører Nasa We’sx-stammen, som opprinnelig kom fra grensetraktene mot Ecuador lenger sør i landet. De ble tvangsflyttet av det militære rundt 1900 for å arbeide i gullgruvene i Gaitania. Etter at de fikk friheten sin, ble de værende i Gaitania for å dyrke kaffe.
Kaffen fra ACEDGA-kooperativet er kjent for å ha utmerket kvalitet. Nasa We’sx-folket har en dyp respekt for naturen, og kaffeproduksjonen er derfor økologisk. Det betyr at Gaitania Colombia både er Debio- og Fairtrade-sertifisert. Disse merkeordningene er en garanti for at man som forbruker får det beste utgangspunktet for en fin smaksopplevelse. Samtidig bidrar sertifiseringene til en bærekraftig produksjon og bedre levekår for kaffebøndene.
For å fremheve smakene av kirsebær og sjokolade som finnes i Gaitania Colombia, anbefaler det profesjonelle cuppingteamet hos Coffee of the World å brygge denne kaffen som håndbrygget kaffe, med presskanne eller med kaffetrakter.
Håndbrygging gir god kontroll over bryggeprosessen. Dette bidrar til å fremheve kaffens komplekse smaksnyanser.
Presskanne gir en fyldig kaffe, og kan være med på å fremheve kaffens naturlige oljer, noe som passer godt med Gaitania Colombia.
For å oppnå best resultat med presskanne, bør kaffen males noe grovere enn filtermalt. Vannet skal være på mellom 92 og 96℃ – har du ikke vannkoker med temperaturmåler, kan du koke opp vannet og deretter la det hvile i 30 sekunder før du heller det over kaffen. Ikke bruk kokende vann direkte, ettersom det kan gi en skarp og bitter smak på kaffen.
Hvis man kverner kaffebønnene til ca. middels malingsgrad, vil en kaffetrakter kunne gi en balansert kaffe.
Selv om Gaitania Colombia er en kraftig og fyldig kaffe som er relativt mørkbrent, egner den seg likevel ikke best som espresso. En espresso vil nemlig kunne trekke ut for mye syrlighet, slik at smaken kan oppleves som ubalansert.
Kaffen egner seg heller ikke spesielt godt som kaldbrygget kaffe. Kaldbrygg fungerer best på kaffetyper med høyere syrlighet og en del florale toner. Ved å kaldbrygge Gaitania Colombia vil man derfor kunne oppleve en ganske flat kaffe.
Les mer om kaffen på coffeeoftheworld.no.
Hvorfor bør man støtte småskalabønder?
Ta håndbryggteknikken din fra middelmådig til magisk med disse tipsene!
Dersom du følger disse tipsene, vil du kunne få en svært god traktekaffe – hver eneste gang.