Et toppmoderne anlegg for å forske på kaffe.
Vitenskapen bak kaffe er i stor grad fortsatt et mysterium for oss. Derfor har de ved University of California, studiested Davis, opprettet «Coffee Center» – et utdannings- og forskningssenter for kaffe. Kaffesenteret ble åpnet tidligere i år, og er det eneste fysiske forskningssenteret i USA som fokuserer utelukkende på kaffe.
Forskningssenteret springer ut fra et populært kurs ved universitetet som het «Kaffens design». Dette kurset vokste til å bli universitetets mest populære fag, med over 2000 (!) deltakere hvert eneste år. På kurset lærte studentene å brenne kaffe, måle pH og analysere smak. Emnets suksess inspirerte til opprettelsen av Coffee Center, som nå er et senter for både forskning og innovasjon.
Senteret er et toppmoderne anlegg, og inkluderer fasiliteter som kaffebrenneri, et brygge- og espressolaboratorium og et sensorisk verksted for kaffesmaking og -testing. Målet med forskningssenteret er å ta et dypdykk ned i kaffens komplekse kjemi, utvikle bærekraftige løsninger for avfallsprodukter og utdanne fremtidens kaffeeksperter.
Et av de mest kompliserte aspektene ved kaffe er kjemien som skjer under brenningsprosessen. Gjennom kompliserte kjemiske reaksjoner dannes det tusenvis av molekyler som bidrar til smak og aroma. Hvordan disse molekylene utvikles avhenger av blant annet temperatur og brenningstid, og er fortsatt noe vi ikke helt forstår. Mye av dagens kunnskap bygger ikke på vitenskapelig forståelse, men på tommelfingerregler, prøving og feiling. Kaffesenteret jobber for å løse disse mysteriene, og for å gi industrien mer presise metoder for å kontrollere smak og kvalitet.
Forskningssenteret er også opptatt av bærekraftig utvikling, spesielt når det kommer til behandlingen av selve kaffebæret – også kjent som cascara. Tradisjonelt blir selve fruktkjøttet kastet, noe som både er ressurskrevende og miljøskadelig. Ved forskningssenteret jobber de med å utvikle nye metoder for å utnytte cascara. De har blant annet laget en cascarasirup, som kan brukes i både mat og drikke.
Forskningen som er gjort ved senteret har allerede ført til konkrete teknologiske nyvinninger. For eksempel har noen tidligere studenter ved universitetet grunnlagt et oppstartsselskap hvor de har utviklet en programvare som måler kaffens brenningsgrad ved hjelp av mobilkameraet. Denne teknologien kan gi kaffeprodusenter en nøyaktig og tilgjengelig måte å kontrollere kaffebrenningen på.
Coffee Center har ambisiøse forskningsmål, og er dermed en ledende aktør når det kommer til å forstå alt som har med kaffe å gjøre. Fra å utforske kaffens komplekse kjemi til å finne bærekraftige løsninger og drive teknologisk innovasjoner, baner senteret vei for en ny epoke i kaffeindustrien.
Kilde: marinij.com
Miljøvennlig kaffe uten bruk av drivstoff eller elektrisitet. Hvordan er det mulig?
Multisensorisk oppfatning er et svært spennende felt innen forbrukerforskning.