Kan man drikke kaffe på periodisk faste?

For oss kaffegeeker er nok dette det viktigste spørsmålet.

En liten, retro vekkerklokke står på en tom tallerken Passer periodisk faste for dem som er avhengige av morgenkaffen? Foto: Colourbox.com

Periodisk faste har de siste årene blitt en populær kostholdsform. Som navnet tilsier, går det ut på å variere mellom perioder med spising og perioder med faste. Men betyr det at man må holde seg unna kaffe under fasteperioden?

Periodisk faste kan gjennomføres på ulike måter. Noen velger å faste annenhver dag, eller utvalgte dager i løpet av uka. Det vanligste er nok likevel å begrense tidsperioden man spiser i løpet av et døgn. Man spiser da alle måltidene i løpet av en periode på 6–8 timer, og faster resten av døgnet.

Forskning viser at periodisk faste kan være bra for helsa. Men dersom du er som oss, og er fullstendig avhengig av å begynne dagen med en kopp nytraktet kaffe, vil det være umulig å gjennomføre periodisk faste dersom kaffe skal unngås utenfor spisevinduet. Vi skal derfor se nærmere på hvorvidt man kan drikke kaffe når man faster eller ikke.

En kvinne holder en kopp med svart kaffe

Gode nyheter: Kalorifri drikke bryter ikke fasten. Foto: Colourbox.com

Fas(i)ten ligger i kaloriene

Poenget med periodisk faste er at man ikke skal innta kalorier i løpet av fasteperioden, ettersom dette vil bryte fasten. Det betyr at man fint kan drikke kalorifrie drikkevarer som vann og te, men at man for eksempel skal holde seg unna juice og saft.

Spørsmålet som gjenstår, er da hvor mange kalorier kaffe inneholder. Og for alle som foretrekker svart kaffe, har vi gode nyheter: En kopp med svart kaffe inneholder nemlig omtrent 3 kalorier, og en espresso inneholder omtrent 2,5 kalorier. Dette er altså å regne som kalorifritt i denne settingen, ettersom 2–3 kalorier ikke kommer til å ha noen påvirkning på metabolismen eller blodsukkeret ditt, og derfor heller ikke vil bryte fasten.

Men ikke bare det – forskning viser at kaffe faktisk kan forsterke mange av fordelene ved å faste. Det betyr at det ikke bare er trygt å drikke 2–3 kopper svart kaffe under fasteperiodene, men at det også kan være en fordel å drikke kaffe.

Tilsetninger er problemet

Problemet dukker opp straks man drikker kaffe med tilsetninger. Alle tilsetninger som inneholder kalorier havner på denne lista – inkludert melk, fløte, plantemelk, sukker, honning og sirup. Dersom du drikker kaffe med kaloriholdige tilsetninger, vil dette kunne påvirke metabolismen og blodsukkeret ditt. Det kan igjen ødelegge formålet med den periodiske fasten. Unntaket er selvsagt kalorifrie søtninger som stevia og sukrin.

Avhengig av hvem man snakker med, vil man noen ganger høre at det er greit å drikke kaffe med MCT-olje – såkalt smørkaffe – selv om det tilfører kaffen kalorier. Grunnen er at denne kaffen kun inneholder fett, noe som ikke vil ha noen særlig påvirkning på blodsukkeret ditt. Likevel vil mange argumentere for at smørkaffen bryter fasten, fordi den jo inneholder en del kalorier. Selv om det er bedre med fett enn karbohydrater, og det derfor vil være bedre med 1 ts fløte i kaffen enn 1 ts sukker, er likevel det aller beste å kun drikke svart kaffe eller espresso når man faster.

Kilder: healthline.com, themanual.com

Relaterte artikler