Denne kaffevarianten kalles også for «elefantkaffe».
Foto: Colourbox.comDet sies at maragogipe-kaffetrær først ble oppdaget i 1870 i Maragogipe, nordøst i Brasil. Det antas at den er en naturlig mutasjon av typica-kaffe, som allerede er kjent for å ha store kaffebønner og svært god smaksprofil. Maragogipe har imidlertid enda større bær, bønner og blader enn klassisk typica, og har derfor fått kallenavnet «elefantkaffe».
Frem til 1950-tallet var det ikke uvanlig å finne maragogipe-trær blant andre kaffesorter på kaffeplantasjer. Men selv om varianten har potensialet til å gi svært god kaffe, er trærne lite produktive. I tillegg er de svært utsatt for både skadedyr og plantesykdommer. De fleste kaffebønder har derfor valgt bort maragogipe til fordel for andre varianter som bourbon og pacamara. I dag er det derfor svært få kaffebønder som dyrker denne varianten.
Ettersom kaffebønnene er mye større enn «vanlige» kaffebønner, kreves det ekstra omhu for å prosessere og brenne maragogipe-kaffebønner.
Når det kommer til foredlingsmetode, anbefales det å benytte seg av den naturlige metoden – også kalt bærtørking. Her tørkes kaffebærene hele, før fruktkjøttet fjernes og bønnene renses. Denne foredlingsmetoden fremhever kaffens kompleksitet, sødme og fyldighet, og gir en kraftigere smak av frukt.
Maragogipe-kaffe egner seg godt til en rekke brenningsprofiler. Kaffebønnenes størrelse gjør imidlertid at det kreves spesiell tilpasning for å brenne dem på korrekt måte. Dette kan være krevende, men når man først finner riktig teknikk, har kaffen potensialet til å bli svært god.
Slik som med all kaffe, påvirkes smaksprofilen av hvor og hvordan kaffen dyrkes. Maragogipe-kaffe av høy kvalitet har imidlertid naturlig mye sødme og lite syrlighet. Den har også en del florale og fruktige innslag, gjerne med preg av fersken, og har ikke sjelden hint av honning, krydder og urter. I tillegg kan ulike bryggemetoder fremheve ulike smaksnyanser.
Maragogipe-kaffe er et populært valg blant kaffeentusiaster som foretrekker eksklusiv spesialkaffe. Varianten vil nok imidlertid aldri få noen bred anerkjennelse. Det er nemlig svært dyrt å dyrke denne kaffevarianten, noe som betyr at det er få kaffebønder som velger å satse på den, som igjen gjør at markedsprisene holder seg høye.
Selv om det finnes mer eksklusive kaffevarianter enn maragogipe, er det vanskelig for forbrukere å finne denne kaffevarianten. Den begynner imidlertid å få økt etterspørsel, nettopp fordi det er en så unik og sjelden variant. Men selv om spesialkaffemarkedet setter pris på eksklusive og sjeldne kaffevarianter, byr den lave produktiviteten og sårbarheten til maragogipe på store utfordringer. Skal varianten kunne bli kommersielt tilgjengelig, vil det derfor være nødvendig for forskere å avle frem nye varieteter med høyere produktivitet og mer motstandsdyktighet mot skadedyr og plantesykdommer.
Kilde: perfectdailygrind.com
Denne kaffen var en av de første kaffetypene som ble markedsført som spesialkaffe.
En luksuriøs og smakfull kaffe fra Kona-distriktene på Big Island.
Med utpreget sødme og fruktighet er kaffen perfekt å drikke om sommeren.
De tre viktigste kaffesortene er arabica, robusta og liberica.