Slik dyrker du ditt eget kaffetre!

Fra frø til spire til tre – her får du tips til hvordan du kan dyrke ditt eget kaffetre.

En liten kaffestikling vokser frem Her har du en dyrkingsveiledning for å komme i gang med ditt eget kaffetre! Foto: Colourbox.com

Coffea arabica er et tre med mørkegrønne, skinnende blader. Når planten vokser fritt, kan den bli 10–12 meter høy og vokse 50 cm i året. Som husplante pleier den imidlertid ikke å bli spesielt mye høyere enn én meter.

Kaffetrær er planter som krever tålmodighet og kjærlighet. Når man får dem til å trives, er det imidlertid ekstra givende. Enda morsommere blir det hvis man selv har plantet frøene, og har fulgt med på hele plantens livsløp, fra frø til stikling til kaffetre – den blir da nesten som et familiemedlem!

Hvis du synes det høres ut som et spennende prosjekt å dyrke ditt eget kaffetre, har du kommet til riktig sted. Vi har nemlig samlet en liten dyrkingsveiledning som kan hjelpe deg på vei! Vi anbefaler også å lese artikkelen vår om hvordan man får kaffeplanten til å trives.

Slik sår du kaffebønner

Når man skal så kaffetrær, nytter det ikke å bruke brente kaffebønner fra butikken. Man må enten få tak i ferske kaffebønner eller kjøpe såbønner. Som oftest spirer ikke alle frøene, så det lønner seg å så flere frø for å være sikret minst én plante.

Det finnes to ulike fremgangsmåter for å så kaffefrø: Man kan enten legge frøene til bløt før såing, eller legge frøene direkte i jord.

En liten kaffestikling står i en potte dekket av kaffebønner

Det kan være krevende å dyrke sitt eget kaffetre, men også svært givende. Foto: Colourbox.com

Bløtlegging av frø

Legg frøene i bløt i 24 timer før du sår dem. Det skal i løpet av denne tiden komme til syne en liten, hvit «bulk» på frøene, som signaliserer at de er klare for såing. Det er ikke sikkert alle frøene får denne bulken; de som ikke får den, kommer ikke til å spire.

Tørk de spireklare frøene forsiktig, og klargjør én potte per frø. Fyll pottene med fuktet vermikulitt eller kokosfiber, og plasser frøene med den flate siden ned, omtrent 1 cm fra overflaten. Dekk dem forsiktig til.

Kle deretter potten med plastfolie for å holde på fuktigheten. Pass på at frøet holdes fuktig gjennom hele spireperioden. Bruk gjerne sprayflaske med vann hver dag. La potten stå varmt, gjerne mellom 24º og 27ºC. Den bør også få rikelig med sol.

Etter at frøene spirer og har begynt å etablere røtter, kan de pottes om. Legg dem da med flatsiden ned i fuktig jord, omtrent 1 cm fra overflaten, og dekk dem forsiktig med jord. Pass på å holde jorda fuktig – men ikke våt! – hele tiden.

Såing direkte i jord

Dersom du sår frøene direkte i jord, legges frøet med den flate siden ned, omtrent 1 cm fra overflaten. Dekk forsiktig med jord. Sett potten et varmt og solrikt sted, og pass på at jorda holdes fuktig gjennom hele spireperioden.

Vanligvis tar det 8–12 uker før frøene begynner å spire. Hvert frø utvikler en tynn stilk, og man vil etter hvert se at kaffebønnen kommer til syne. Denne må du ikke dytte ned i jorda igjen! Ut av bønnen vil det nemlig etter hvert spire to blader, og til slutt faller bønneskallet av.

En hvit potte med mange kaffestiklinger står foran en flislagt vegg

På kaffeplanter man kjøper i butikken, er stiklingene gjerne plantet veldig tett. Foto: Colourbox.com

Kjøpe ferdige kaffeplanter

Dersom du ønsker å dyrke kaffetrær, men ikke har tålmodighet eller grønne nok fingre til å så dem selv, er det også fullt mulig å kjøpe ferdige kaffeplanter. Dette selges nemlig på de aller fleste hagesentre. Her får man ofte en liten potte med en håndfull små trær som er sådd tett. Dette gjøres for at planten skal se tettere og fyldigere ut.

Hvis man er fornøyd med hvordan kaffetrærne ser ut, og ikke ønsker at de skal bli spesielt mye større, kan man beholde dem som de er. Ønsker man at trærne skal bli større, er man imidlertid nødt til å separere plantene og gi dem hver sin potte. Hvor stor potte som bør brukes, avhenger av hvor store kaffetrærne er. De vil trives i en potte på ⌀10 cm frem til de er omtrent 20 cm høye.

Ompotting for større kaffeplanter

Etter hvert som kaffeplantene blir større, behøver de større potter. Man potter om planter ved å gjennomvæte jorda, slik at den blir løs. Deretter kan man lirke av plastpotten, og forsiktig fjerne jorda rundt røttene. Til slutt plasserer man planten i ny jord i en ny potte. Bruk alltid potter med dreneringshull.

Når kaffeplantene bikker 20 cm, bør de få potter på mellom ⌀30 og ⌀45 cm. De bør da få jord som har rikelig med nitrogen. I løpet av de neste 12–18 månedene vil kaffeplantene kunne bli mellom 60 og 90 cm høye.

Ønsker du at kaffeplantene dine skal bli enda større, bør neste potte være på minst ⌀65 cm. Trærne vil da kunne bli 120 cm i løpet av det neste året. Hvis du er heldig, vil de også begynne å blomstre og produsere kaffebær.

Trærne blomstrer i omtrent én måned før det dukker opp grønne kaffebær. Disse bruker omtrent ni måneder på å bli modne. Når de endelig får en dyprød farge, kan du plukke dem og ta ut kaffebønnene. Disse kan du igjen bruke til å plante nye kaffeplanter!

Husk også å smake på kaffebærets fruktkjøtt – det har nemlig en frisk og søt smak. Fruktkjøttet kan også tørkes og brukes til å brygge te.

Nærbilde av bladene på en kaffeplante

Ønsker du en frodigere kaffeplante, bør du knipe av bladene i toppen. Foto: Colourbox.com

Knip av blader for fyldigere kaffeplanter

Bor du i en liten leilighet, eller ønsker du ikke at kaffeplantene skal ta over hele huset? Da dropper du å potte om plantene når de har nådd ønsket størrelse. Når de ikke får mer plass å boltre seg på, vil de heller ikke vokse noe særlig mer.

For å unngå at kaffeplantene blir lange og «pistrete», bør man knipe av toppskuddet når planten har fått mellom 4 og 6 bladpar. Dette gjøres ved å knipe av tuppen på bladene mens de fortsatt er små og lysegrønne. Det vokser da ut nye sideskudd lenger ned på stammen, og også her kan man knipe av toppskuddet etter 4–6 bladpar. På denne måten får man en fyldigere og mer busklignende kaffeplante.

Kilder: thanksgivingcoffee.com, kaffe.no, sprudge.com, leafy-life.com

Relaterte artikler