Hvorfor kan man bli søvnig av kaffe?

Paradoksalt nok kan kaffe gjøre deg trøtt.

En kvinne har lagt hodet ned på bordet og ser ut til å sove Har du noen gang opplevd å bli trøtt av kaffe? Her får du vite hvorfor. Foto: Colourbox.com

Har du noen gang opplevd å bli søvnig om ettermiddagen, selv om du har drukket enorme mengder kaffe i løpet av dagen? Da er du ikke alene. Det virker kanskje paradoksalt, men koffein – det samme stoffet som gjør deg våken og gir deg energi – kan også gjøre deg trøtt. Hvorfor er det slik?

For å forstå hvordan koffein kan gjøre oss søvnige, er man først nødt til å forstå hvordan koffein gjør oss våkne. Dette henger nemlig sammen.

Hvordan fungerer koffein?

Koffein er et sentralstimulerende stoff. Når man drikker kaffe, fester koffeinet seg til reseptorer i hjernen som egentlig er beregnet for adenosin. Adenosin er det stoffet som gjør at vi blir søvnige, og vi «lurer» på denne måten hjernen vår. Adenosinreseptorene tror at de plukker opp adenosin, når de i realiteten plukker opp koffein.

Deretter skjer det to ting: 1) Hjernen får ikke signaler om å gjøre oss søvnige, og 2) koffeinet gjør det motsatte av det adenosinet gjør. Mens adenosin bremser aktiviteten i hjernen, øker koffeinet aktiviteten i nervesystemet, og sender signaler til kroppen om å øke produksjonen av adrenalin. Adrenalin er et stresshormon som blant annet forsyner musklene med energi og gjør kroppen klar for «kamp». Så hvordan kan dette gjøre at man blir søvnig?

To menn ligger i en sofa og sover med armene rundt hverandre

Løsningen er ikke å drikke mer kaffe, men å ta seg en liten lur. Foto: Colourbox.com

Hvorfor blir man søvnig av koffein?

Man kan bli søvnig etter å ha drukket kaffe på grunn av noe som heter «søvntrykk». Dette er et oppspart søvnbehov. Enkelt forklart: Når man er våken, bygges det automatisk opp søvntrykk. Når man sover, synker søvntrykket. Jo større søvntrykket er, jo trøttere vil man være.

Når vi i løpet av dagen bruker energi, skjer dette ved hjelp av molekylet adenosintrifosfat (ATP). Denne kjemiske forbindelsen er involvert i alle kroppsfunksjoner som krever energi. Jo mer energi vi bruker, jo mer ATP vil produseres. Men når cellene våre produserer ATP, lager de også et biprodukt – nemlig adenosin. Siden adenosin gjør at søvntrykket bygges opp, vil vi bli trøttere og trøttere jo mer energi vi bruker.

Når vi drikker kaffe, blir som sagt ikke adenosinet plukket opp, og søvntrykket blir midlertidig undertrykket. Men det betyr ikke at adenosinet forsvinner. Kroppen produserer fortsatt stoffet, noe som betyr at det bygges opp et «lager». Når koffeinet da forsvinner ut av systemet, får man et rush av adenosin som fester seg til de nå ledige reseptorene. Dette forårsaker et plutselig høyt nivå av søvntrykk, og resultatet blir at vi får en «ettermiddagskræsj». Løsningen er imidlertid ikke å drikke mer kaffe, men rett og slett å sove. Dersom du har tid til det, kan du derfor ta deg en ettermiddagslur med god samvittighet.

Kilder: sprudge.com, seattletimes.com

Relaterte artikler