CoffeeJack er en espressomaskin i lommestørrelse!

CoffeeJack er verdens minste, ikke-elektriske espressomaskin.

Et glass med espresso står ved siden av et lite vannglass Foto: Colourbox.com

Det dukker stadig opp nye, portable espressomaskiner som gjør det mulig for oss kaffegeeker å lage og nyte espresso selv uten tilgang til fancy utstyr. CoffeeJack er en slik espressomaskin.

Menneskene bak CoffeeJack er Ashley Hribar-Green og Matthew Aston Cain. Indiegogo-kampanjen deres hadde som mål å samle inn 10 000 pund, men de endte opp på totalt 1,3 millioner pund – noe som tilsvarer over 17 millioner (!) kroner. CoffeeJack har altså en stor fanskare.

Hva er CoffeeJack?

For at noe skal regnes som espresso, må vann trykkes gjennom en kaffepuck med et trykk på minst 9 bar. Dette klarer CoffeeJack å oppnå gjennom en manuell hydraulisk teknologi. Hribar-Green og Cain innså nemlig at den samme teknologien som brukes i hydrauliske biljekker også kan brukes til å lage espresso. Dette eliminerer dermed behovet for store og dyre espressomaskiner. Trykket oppnås enkelt ved å bruke en pumpe, og bryggeren skal angivelig klare å skape samme kraft som en konvensjonell espressomaskin. Den har også en trykkventil som sørger for at trykket ikke blir for høyt.

CoffeeJack ble utviklet over en periode på 5 år, og det ble laget totalt 392 prototyper. Denne omstendelige utviklingsfasen har resultert i en unik evne til å lage espresso med baristakvalitet – hvor som helst. Den kan lage både enkel og dobbel espresso, og tillater også såkalt ‘pre-infusjon’ av kaffen. Dette gjør at man unngår kanalisering. Bryggeren er også isolert, slik at vannet holder seg varmt for optimal ekstraksjon. Og dersom du ønsker å lage kaldpresset espresso, kan du bruke kaldt vann i stedet for varmt!

CoffeeJack er laget av rustfritt stål, aluminium og borosilikatglass, noe som betyr at den er slitesterk og enkel å rengjøre. Den veier samtidig bare 232 gram, og har en størrelse på 116×90 mm. Det betyr at den er så liten og lett at den kan tas med hvor som helst, slik at du kan lage deg espresso enten du er hjemme, på kontoret eller på reise!

Slik bruker du CoffeeJack

CoffeeJack er svært brukervennlig, og alt du trenger i tillegg til bryggeren, er kokende vann og espressomalt kaffe. Det kan imidlertid også lønne seg med en kaffekvern og en kjøkkenvekt.

Fremgangsmåte

  1. Forvarm bryggeren ved å helle kokende vann i vannkammeret, og bruk pumpen til å presse vannet gjennom bryggeren. Slå deretter ut dette vannet.
  2. Fyll kaffekammeret med espressomalt kaffe, og press kaffen forsiktig sammen med den medfølgende tamperen.
  3. Skru på vannkammeret og fyll det med kokende vann.
  4. Plasser CoffeeJack på en kopp, og press pumpen ned 3–4 ganger for å starte pre-infusjonen av kaffepucken.
  5. Vent i 1 minutt.
  6. Trykk på pumpen til espresso begynner å renne ned i koppen. Fortsett å pumpe til du får ønsket mengde espresso.
  7. Rengjør bryggeren etter bruk ved å skru av kaffekammeret, kaste kaffegruten og skylle kammeret.

Kilde: kickstarter.com

Relaterte artikler