Robotbarista gir virusfri kaffe i Portland

Begrepet kontaktløs har kommet for å bli. Så hvordan kombinere god kaffe og kontaktløshet?

Illustrasjon av robotbarista Ved hjelp av venner og bekjente med hang til robotprogrammering ble "Jarvis" utdannet til robotbarista på rekordtid. Så nå lager Jarvis både espresso, latte, cappuccino og americano fra scratch. Foto: Colourbox.com

Kontaktløshet er det nye store, takket være viruset. Nå står kaffebarene for tur, kanskje. I hvert fall på In J Coffee i Portland i Oregon.

Kaffebarer var blant av de mange serveringssteder som opplevde bråbrems i forbindelse med virus og nedstenging. Nå eksperimenterer flere med varianter av gjenåpning. Samtidig har begrepet kontaktløs kommet for å bli. Så hvordan kombinere god kaffe og kontaktløshet? Robotbarista er svaret for noen.

Den mekaniske barista

Nå er ikke konseptet kontaktløs kaffe spesielt ny. Allerede i 2014 prøvde danske TopBrewer Café seg, med kaffemaskiner fra Scanomat. Men hva hvis du vil ha ekte, baristatilberedt håndverkskaffe kontaktløst?

Også her måtte det dansker til, selv i Portland i Oregon. Da kaffebaren In J Coffee som følge av viruset opplevde en besøkssvikt på 50 prosent, forsto innehaver og barista Joe Yang at grep måtte tas. Løsningen ble Jarvis; en robotarm levert av den danske robotprodusenten Universal Robots. Ved hjelp av venner og bekjente med hang til robotprogrammering ble Jarvis utdannet til barista på rekordtid. Så nå lager Jarvis både espresso, latte, cappuccino og americano fra scratch. Som en menneskebarista bruker Jarvis både kaffekvern, espressomaskin og melkedispenser. Kaffen bestilles via nettbrett.

Robotbarista med begrensede egenskaper

Imponerende som Jarvis er; noe menneskeerstatning er han dog ikke. Han bruker hele fire minutter på å lage en mokka, der en god barista bruker ett minutt. Ikke særlig pratsom er han heller, så noen gode kaffetips får du neppe.

Den nye normalen?

Nå er ikke Jarvis unik i baristasammenheng. Amerikanske Rozum Robotics har også programmert sin barista. Som salgsargument for robotkaffen brukes blant annet enhetlig smak og fravær av baristaarm.

San Francisco Airport er blant stedene som allerede har flere robotbaristaer. Briggo Coffee lager baristakaffe, helt uten kostnadene som en barista medfører, ifølge produsenten. Du kan også bestille baristakaffe på Cafe X, ene og alene betjent av en robot fra Café X Technologies. Det finnes en tilsvarende Cafe X på San Jose International Airport. Men den er – interessant nok – stengt på grunn av Covid-19 …

Nordmenn vil lage robotbarista

Vi har tidligere omtalt det norske konseptet «Robo Cafe», en helautomatisert produksjon og servering av kaffe. Denne roboten befinner seg fortsatt i planleggingsfasen. Fordi det allerede finnes kafferoboter i USA, mener de norske gründerne at konseptet vil komme til Norge om få år uansett. De mener det er bedre å utvikle en egen løsning i Norge, med norsk kompetanse, norske løsninger, norske arbeidsplasser og norske investorer.

Relaterte artikler