Denne roboten har lært seg å brygge kaffe

Skummelt – eller fantastisk?

En humanoid robot heller kaffe fra en kanne oppi en kaffekopp Foto: Adobe Firefly

«Monkey see, monkey do» er et uttrykk som passer perfekt når vi snakker om en robot kalt Figure-01. Den har nemlig lært seg å brygge kaffe ved å se på videoer av mennesker som brygger kaffe.

Takket være et gjennombrudd innen kunstig intelligens (KI), kan roboter observere mennesker og lære av dem. På akkurat samme måte som mennesker selv gjør. Og det er nettopp det roboten Figure-01 har gjort. Dette er en robot som kan gå, snakke og interagere med omgivelsene rundt seg – og lære seg nye ferdigheter gjennom å se på videoer.

Fra video til virkelighet

Det er det amerikanske selskapet Figure som står bak den humanoide roboten. Tidligere i år hadde de en demonstrasjon hvor de viste hvordan Figure-01 kan lage kaffe ved å bruke en Keurig.

Roboten hadde tidligere sett på en video av en person som laget kaffe med den samme kaffemaskinen, og hadde lært seg å etterligne menneskers handlinger. Den klarte derfor å gjenkjenne kaffemaskinens ulike komponenter, og den åpnet lokket, puttet inn en kaffekapsel, lukket lokket og trykket på på-knappen. Deretter ventet den til kaffen ble ferdig, og lot en tilskuer ta kaffekoppen.

Figure-01 gjorde dette helt på egenhånd, uten noen hjelp eller veiledning. Den klarte altså oppgaven helt autonomt, med kun en video som referanse. Dette er en læringsprosess som kan benyttes på et bredt spekter av ulike oppgaver. Roboten kan samtidig lære ikke bare hva den skal gjøre, men også hvorfor og hvordan den gjør oppgavene, samt tilpasse seg ulike situasjoner og kontekster.

Dette betyr at vi i fremtiden kanskje vil kunne møte på robotbaristaer som ønsker oss velkommen, tar bestillingen vår og kan lage alle kaffedrikkene på menyen – og som kan tilpasse drikken etter våre egne preferanser uten problemer. Akkurat som en menneskelig barista. Skummelt – eller fantastisk?

Kilder: foxnews.com

Relaterte artikler