Synet av kaffe er nok til å kvikke deg opp

Du trenger visstnok ikke konsumere koffein for å bli mer våken. Det skal være nok å tenke på kaffe.

Oppå masse kaffebønner er det en vekkerklokke og en kopp med kaffe. Foto: Colourbox.com

Kaffe er kjent for sin oppkvikkende effekt. Forskning viser at bare synet av noe som får oss til å tenke på kaffe, er nok til å stimulere hjernen.

Ikke rent sjelden blir vi eksponert for inntrykk som minner oss om kaffe, uten at vi selv konsumerer drikken. Både synet av kaffe og tanken på kaffe er nok til at hjernen blir mer våken og oppmerksom, ifølge en studie fra University of Toronto.

Hjernen ble skjerpet

Forskningen involverte deltakere fra både østlige og vestlige kulturer der te og kaffe blir konsumert regelmessig. Gjennom fire ulike forsøk ble deltakerne eksponert for bilder av te- og kafferelaterte motiver.

De som ble eksponert for kafferelaterte signaler, opplevde en endring i oppfattelsesevnen. Nærmere bestemt tenkte de mer presist og konkret, noe som gjør en i stand til å fokusere på det vesentlige og slik komme raskere til en løsning. De oppfattet også at tiden gikk raskere. Altså reagerte de på samme måte som når man drikker kaffe.

Størst effekt blant stordrikkere

Kaffe har en kjemisk effekt på oss; det vil si at hjernen er «opplært» til å reagere på en bestemt måte når vi drikker kaffe. Å tenke på kaffe kan ikke måle seg med å drikke kaffe på ekte, men studien viser altså at det like fullt er en merkbar effekt.

Effekten var imidlertid ikke så stor hos deltakerne fra de østlige kulturene. Forskerne antar at assossiasjonen mellom kaffe og våkenhet ikke er like stor i kulturer der kaffe ikke er like utbredt.

Interessant i markedsføring

Forskerne mener videre at funnet viser hvor lett vi blir påvirket i forkant av beslutninger, og hvordan dette kan utnyttes i markedsføring av mat og drikke. Studien er publisert i tidsskriftet Consciousness and Cognition.

Relaterte artikler