Den sosiale oljen #9: Espresso og italiensk kaffekultur

Episode 9 av «Den sosiale oljen» handler om espressoen og den italienske kaffekulturen.

Episode 9 av «Den sosiale oljen» handler om den høyt elskede espressoen.

Mario Cerutti fra Lavazzo forteller om espressoen i Italia, mens samfunnsviter Erling Dokk Holm forteller om espressobaserte drikker i Norge.

Se den fullstendige episoden «Fra bønne til kopp» på johjohannsonkaffe.no.

Transkripsjon av video

Line Verndal:

Espressoen kommer opprinnelig fra Italia, nærmere bestemt Torino. Og siden metoden ble oppfunnet på slutten av 1800-tallet, har den vært selve ryggraden i den italienske kaffekulturen.

Mario Cerutti:

I Italia er espressoen ganske liten i størrelse, og espressomaskinen kjennetegnes ved at den har relativt høyt temperatur og høyt trykk. Så ekstraksjonen er veldig stor, veldig sterk.

Line:

Ved å brygge kaffen med høy temperatur under trykk, får man en kraftigere, fyldigere drikk som egner seg godt som en rask oppkvikker når man er på farten.

Mario:

I Italia går du inn på en kafé, drikker kaffen og går ut igjen på bare noen få sekunder, bokstavelig talt et minutt. Som oftest er det en rask drikk.

Line:

Sydover i Europa har kaffen tradisjonelt sett blitt brent mørkere enn i Norden. Og introduksjonen av melk gjennom espressobaserte melkedrikker som cappuccino og latte, ble etter hvert en populær måte å døyve den sterke kaffesmaken på.

Mario:

Italia har definitivt spilt en veldig viktig rolle, og gjør fortsatt det, i kaffekulturen verden over.

Erling Dokk Holm:

Howard Schultz, som etter hvert overtok Starbucks, han dro til Italia på 1980-tallet. Og der lærte han hvordan italienerne lagde kaffe på kaffebarer. Og da han drakk kaffe latte første gangen, altså kaffe med steamet melk, så sa han, «It was a revelation». Han beskriver det nærmest som en religiøs opplevelse, og sier, «It was the perfect drink».

Amerikansk kjededannelse henter sin inspirasjon fra italiensk kaffekultur, kjører den gjennom det amerikanske systemet, og de som starter kaffebarer i Norge på 1990-tallet, hvor har de vært? Alle sammen har bakgrunn fra USA.

Line:

Det er ingen tvil om at Italia har hatt en stor påvirkning på den moderne kaffekulturen verden over. Og selv om vi i Norge først og fremst foretrekker en lysere brent Arabica-kaffe, er det fortsatt noe romantisk og elegant med måten italienerne serverer kaffe på.

Relaterte artikler