Den sosiale oljen #10: Kaffens fremtid

Episode 10 av «Den sosiale oljen» handler om kaffens fremtid, og hvilke utfordringer kaffeindustrien står overfor.

Den siste episoden av «Den sosiale oljen» snakker om kaffens fremtid. Drikker vi kaffe om 100 år?

I episoden møter vi Christoph Sänger og David Moorhouse fra International Coffee Organization, Roger Wilhelmsen fra JOH. JOHANNSON KAFFE, Michael R. Neumann fra Neumann Coffee Group, Marit Lynes fra Norsk kaffeinformasjon og samfunnsviter Erling Dokk Holm.

Se den fullstendige episoden «Fra bønne til kopp» på johjohannsonkaffe.no.

Transkripsjon av video

Christoph Sänger:

Jeg tror definitivt vi drikker kaffe om hundre år.

Roger Wilhelmsen:

Jeg er helt sikker på at vi kommer til å drikke kaffe i Norge om 100 år.

David Moorhouse:

Jeg har ikke et snev av tvil om det, når vi ser hvor lenge kaffe har eksistert, og hvor populært det har blitt. Jeg tror at om hundre år, så er sannsynligheten stor for at vi kommer til å drikke enda mer kaffe enn vi gjør i dag – forutsatt at vi klarer å produsere nok kaffe.

Marit Lynes:

Det som er utfordringen fremover nå, det er hvilke kvaliteter vi kommer til å ha mulighet til å kjøpe, med tanke på de klimatiske utfordringene som kaffebransjen globalt sett står overfor.

David:

Kaffe trenger et helt spesielt klima. Det trenger høyde, det trenger mye sol og regn, og naturligvis drenering. Og etter hvert som de kaffeproduserende områdene blir varmere, blir det stadig vanskeligere å produsere ikke bare kvalitetskaffe, men kaffe i det hele tatt.

Roger:

Det som er viktig er jo at de store aktørene tar ansvar når det kommer til klimaendringene, hvor man går inn og hjelper farmerne med diverse tiltak for å øke produksjonen, kanskje flytte litt på plantasjen, plante skyggetrær slik at sola ikke står og steker på … slike tiltak vil være veldig viktig for fremtiden.

Michael R. Neumann:

Hvis vi klarer å kontrollere klimaendringene over tid, selv innenfor det såkalte «togradersmålet», har jeg ingen tvil om at vi fortsatt vil drikke kaffe om hundre år. Og det vil fortsatt bli konsumert med de tradisjonelle metodene, som filterkaffe, presskanne og så videre. Jeg er sikker på at det også vil finnes hundre nye måter å drikke det på.

Erling Dokk Holmen:

Kaffe gjør at mange kan delta i det. Det er veldig få som vil si nei, men det er et uuttalt fellesskap. Det er ingen som er medlem av liksom «kaffedrikkernes forening», fordi det er så selvsagt. Alle drikker kaffe. Og så lenge vi er et samfunn, så vil vi drikke kaffe. Kanskje enda mer kaffe enn vi drikker i dag.

Relaterte artikler