Honduras gir håp for kaffens fremtid

Det er en mørk tid for kaffe – men lyspunktene finnes.

En kvinnelig kaffebonde sorterer i kaffebønner som ligger til tørk Honduras forventes å produsere mer kaffe enn noen gang i løpet av den kommende sesongen. Foto: Colourbox.com

Kaffens fremtid er usikker. Prisene blir stadig høyere, produksjonen svikter i flere store kaffeproduserende land, og klimaendringene truer både kvalitet og tilgjengelighet. For oss som elsker kaffe, og for de millionene av mennesker verden over som livnærer seg på kaffeproduksjon, er dette alvorlig.

Likevel finnes det lyspunkter i denne usikkerheten. Ett av dem er Honduras. De er nemlig i ferd med å styrke posisjonen sin som et kaffeproduserende land. Ifølge en fersk rapport fra U.S. Department of Agriculture (USDA) forventes det at Honduras kommer til å øke både produksjonen og eksporten av kaffe den kommende sesongen.

En kombinasjon av innsats og natur

I løpet av sesongen 2025/26 forventes det at Honduras produserer 5,8 millioner sekker à 60 kg med kaffe, noe som er en økning på 5 prosent sammenlignet med fjoråret. Det anslås at eksporten kommer på 5,5 millioner sekker. Dette vil gjøre landet til den største kaffeeksportøren i hele Mellom-Amerika – og nummer åtte globalt.

Det er flere grunner til at Honduras har klart å oppnå denne veksten.

1. Bedre håndtering av kafferust

Kafferust er en parasittisk sopp som angriper ulike typer kaffetrær. Den fester seg på kaffetrærnes blader og suger næring fra planten. Dette fører til at bladene faller av, og treet produserer færre og færre kaffebær.

I Honduras har de imidlertid klart å redusere forekomsten av kafferust betydelig, blant annet gjennom bruk av rustresistente kaffevarianter som Parainema. Denne kaffevarianten er utviklet i Honduras, nettopp for å være motstandsdyktig mot plantesykdommer.

2. Gunstige klimaforhold

Mange av landene som lenge har vært de største kaffeprodusentene, slik som Brasil, er kraftig preget av klimaendringer som tørke, frost og ekstremvær. Honduras har imidlertid hatt stabile værforhold som gir gode vekstforhold. I tillegg foregår produksjonen hovedsakelig i høylandet, på mellom 1000 og 1600 meter over havet, noe som gir gode dyrkingsforhold for arabica – som utgjør hele landets produksjon.

3. Støtteordninger

For å fremme kaffeproduksjonen har kaffebøndene i Honduras tilgang til både økonomiske og politiske støtteordninger. Regjeringen har innført skattefritak for kaffeproduksjon, noe som reduserer kostnadene for bøndene. I tillegg har det nasjonale kaffeinstituttet i Honduras, Instituto Hondureño del Cafe (IHCAFE), lansert flere programmer hvor kaffebønder får kunnskap om hvordan de kan fornye gamle kaffetrær, samt opplæring i bærekraftig landbruk. Internasjonale initiativer bidrar også til både kvalitetsforbedringer og bedre økonomisk trygghet for kaffebøndene.

4. Økende etterspørsel

Mer enn halvparten av kaffen Honduras eksporterer, har sertifiseringer som Fairtrade og Rainforest Alliance. Dette gjør at kaffen er mer attraktiv blant forbrukere, ettersom de blir stadig mer opptatt av bærekraft og rettferdig handel. Etterspørselen etter spesialkaffe fra Honduras er derfor økende.

Gir håp til kaffeindustrien

I en tid hvor det er mye usikkerheter rundt kaffens fremtid, er Honduras en viktig stabiliserende faktor. For kaffe­drikkere verden over gir Honduras håp om at vi fortsatt kan få tilgang til kvalitetskaffe, til tross for at produksjonen andre steder i verden går nedover.

For Honduras gir den økte eksportverdien – som nå nærmer seg 1 milliard dollar – et viktig økonomisk fundament. Det gir også muligheter for investeringer i videre kvalitetsforbedringer og bedre levekår for landets kaffebønder.

Honduras viser at det er mulig å møte utfordringene i kaffeindustrien med målrettede tiltak og bærekraftige strategier – og kanskje ligger fremtidens håp for kaffe nettopp i fjellene i Mellom-Amerika.

Relaterte artikler