Hva kan gjøres for å redde morgendagens kaffekopp?
Wallengren har i en årrekke rapportert fra kaffens opprinnelsesland. Hennes innblikk i både råvaretilgangen og de sosiale og klimatiske forholdene som preger produksjonen, tegner et dystert bilde: Kaffeproduksjonen er i fritt fall, samtidig som etterspørselen verden over fortsetter å stige. Resultatet er prisrekorder og stadig dyrere kaffe for forbrukerne.
Wallengren understreker samtidig at dette ikke er en ny utvikling. Allerede for 10–12 år siden begynte hun å advare mot et scenario der verdens kaffeproduksjon ikke ville klare å møte etterspørselen. Den gangen var det få som lyttet, men nå begynner varsellampene for alvor å blinke.
Omtrent 80 prosent av verdens kaffebønder driver i liten skala, ofte under svært krevende forhold. De får lite støtte, verken fra de store internasjonale oppkjøperne eller fra myndighetene i egne land. Mange bønder lever under fattigdomsgrensen, og mangler både ressurser og insentiver til å opprettholde eller øke produksjonen.
Wallengren fremhever at dersom kaffebøndene for 15–20 år siden hadde fått høyere betaling for arbeidet sitt, kunne en rekke tiltak blitt igangsatt – for eksempel teknologisk utvikling, bærekraftige dyrkingsmetoder og rekruttering av nye generasjoner med bønder. I stedet har marginene blitt stadig mindre, og mange unge velger bort kaffeproduksjon som levevei.
I tillegg til økonomiske og sosiale utfordringer, truer klimaendringene selve grunnlaget for kaffeproduksjon. Temperaturøkning, tørke, endrede nedbørsmønstre og utbredelse av plantesykdommer har allerede ført til betydelige produksjonsfall i flere regioner.
Brasil, verdens største kaffeprodusent som står for omtrent 40 prosent av all kaffe globalt, har vært hardt rammet. Store tørkeperioder og uforutsigbare værforhold gjør det stadig vanskeligere å opprettholde tidligere produksjonsvolumer. Wallengren peker på at dette kan få langvarige konsekvenser for verdens kaffeutbud.
Det finnes aktører som forsøker å bedre situasjonen – gjennom sertifiseringsordninger, bærekraftinitiativer og direkte handel mellom produsenter og forbrukere. Men spørsmålet er om det er nok. Skal kaffeproduksjonen reddes, må bønder få bedre betalt, og det må investeres i kunnskap, infrastruktur og teknologi. Ikke minst må unge få tro på at det finnes en framtid i kaffeproduksjon.
Wallengren avsluttet foredraget med en klar oppfordring: Hvis vi vil beholde morgenkaffen vår i fremtiden, må vi handle nå. Det finnes nemlig ingen alternativ planet å hente kaffe fra.
Flere dager med minusgrader i juli har ødelagt store deler av avlingene.
Hvorfor bør man støtte småskalabønder?
Klimaendringer kan gjøre at den daglige kaffekoppen blir noe som hører fortiden til.
Det må en målrettet innsats til for å beskytte kaffens fremtid, mener forsker.