Klimaendringene gir utfordringer – men også nye muligheter.
Teproduksjon har vært hjørnesteinen i Darjeelings økonomi i flere hundre år, og regionen har lenge hatt et stabilt klima som har vært gunstig for dyrking av den spesifikke tevarianten som kjennetegner Darjeeling-te. De siste årene har imidlertid klimaet blitt mer uforutsigbart, med uregelmessige nedbørsmønstre, endringer i temperaturen og økte forekomster av ekstremvær. Dette har gjort at flere teprodusenter har begynt å dyrke kaffe i tillegg til te.
En rapport fra Intergovernmental Panel for Climate Change (IPCC) antyder at den gjennomsnittlige temperaturen i Darjeeling vil stige med opptil 5,4 ℃ innen 2100, hvor mer enn 90 prosent av økningen skjer etter 2015. Denne endringen gjør at Darjeeling ikke lenger har de ideelle vekstforholdene som kreves for dyrking av te, ettersom Camellia sinensis – teplanten – trives under helt spesifikke temperatur- og nedbørsforhold.
Som et svar på klimautfordringene er det stadig flere tebønder i Darjeeling som nå velger å utvide produksjonen til å også inkludere kaffe. Kaffetrærne trives nemlig i høyere temperaturer og med mer nedbør enn det Camellia sinensis gjør.
Kaffeplantasjene i Darjeeling begynte som et pilotprosjekt i 2014, og i dag finnes det flere hundre hektar med kaffeplanter i regionen. I 2017 ble den første arabica-kaffen høstet, og siden den tid har produksjonen hatt en jevn økning.
Overgangen til kaffe gir nye muligheter for bøndene. Kaffeplantene har potensialet til å gi høyere inntekt per hektar enn te, og når trærne er fullvoksne etter 6 år, kan de gi opptil 5 kg kaffebær årlig. Sammen med den økende etterspørselen etter spesialkaffe gir dette bøndene en god mulighet for økonomisk vekst.
Til tross for at det er flere positive sider ved denne overgangen, fører det også med seg enkelte utfordringer. Den største utfordringen er at overgangen fra te til kaffe er en langsiktig investering; det vil ta mange år før bøndene kan høste inn store nok mengder kaffe til at det er lønnsomt.
De lokale myndighetene har imidlertid allerede sett potensialet i kaffedyrking, og jobber derfor med å utvikle strategier for å fremme kaffeproduksjonen i regionen. De har blant annet startet flere programmer for å gi opplæring i avanserte dyrkingsteknikker. Dette er viktig, ettersom kaffeproduksjon krever spesifikk kunnskap og teknologi for å kunne være økonomisk bærekraftig. Myndighetene deler også ut kaffetrær og planlegger støtteordninger for tiden fremover. De bøndene som klarer å tilpasse seg de nye forholdene vil derfor med tid kunne nyte godt av økt inntekt og mindre sårbarhet for klimaendringer.
For kaffeindustrien vil dette skiftet kunne bety økt tilgang til høykvalitets arabica-kaffe, og muligheten for kaffedyrking i regioner hvor det tidligere ikke har vært mulig å dyrke kaffe. Den langsiktige suksessen vil imidlertid avhenge av både bøndenes tilpasningsevne og markedets evne til å tilpasse seg den nye utviklingen i Darjeeling.
Klimaendringer kan gjøre at den daglige kaffekoppen blir noe som hører fortiden til.
Hva betyr dette for norske forbrukere?
En ny rapport fra WWF maler et mørkt bilde for fremtiden.