Slik er nordmenns kaffevaner i 2024

Her er Kaffeundersøkelsen 2024!

En kvinne holder en kaffekopp og smiler Kaffeundersøkelsen for 2024 har endelig kommet! Foto: Colourbox.com

Hvert år gjennomfører Norsk Kaffeinformasjon en undersøkelse som ser på det norske kaffeforbruket. Dette er noe de har gjort siden 1982, med unntak av pandemiårene. Tidligere i høst ble Kaffeundersøkelsen for 2024 publisert.

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. Men hvor, når og hvordan foretrekker vi egentlig kaffen vår? Det er dette den årlige Kaffeundersøkelsen ser på.

Hvem drikker kaffe?

Kaffeundersøkelsen viser at 90 prosent av nordmenn over 18 år drikker kaffe. Det er imidlertid forskjeller mellom kjønn, alder og region. Blant menn er andelen 87 prosent, mens den for kvinner er 83 prosent. Eldre over 60 år topper statistikken med 94 prosent, mens kun 74 prosent av de under 30 år drikker kaffe. Geografisk sett er kaffedrikking mest utbredt i Midt-Norge og Nord-Norge, der hele 94–95 prosent av befolkningen drikker kaffe.

Når det gjelder daglig kaffekonsum, sier 74 prosent av befolkningen at de drikker kaffe hver dag. Nord-Norge ligger øverst med 81 prosent daglige kaffe­drikkere, etterfulgt av Midt-Norge og Oslo med henholdsvis 78 og 75 prosent. Vestlandet har den laveste andelen daglige kaffe­drikkere, med 69 prosent.

Alder spiller også en stor rolle: 88 prosent av de over 60 år drikker kaffe daglig, mens andelen blant de under 30 år bare er 49 prosent.

En person holder en kopp kaffe og to fingre opp

Foto: Colourbox.com

Når drikkes kaffen?

Kaffekonsumet er høyest blant personer i alderen 45–59 år, og menn drikker i gjennomsnitt mer kaffe enn kvinner. Blant kaffe­drikkere i alderen 30–44 år er morgenkaffen (84 prosent) og kaffe på jobb (70 prosent) de vanligste situasjonene for kaffedrikking, mens snittet for hele befolkningen ligger på henholdsvis 77 og 51 prosent.

Kaffe ansees som en viktig del av arbeids- og studielivet. Hele 73 prosent mener at «kaffe er et viktig tilbud på jobben/skolen», og 55 prosent av kaffedrikkerne ser på kaffe som et viktig sosialt samlingspunkt blant kolleger og studenter. Faktisk er det bare 6 prosent som mener at kaffe ikke er viktig på jobb eller skole.

Hva slags kaffe drikkes?

77 prosent av de norske kaffedrikkerne foretrekker å drikke kaffen svart, uten verken melk eller sukker. Sannsynligheten for å drikke svart kaffe øker med hyppigheten og mengden kaffe som konsumeres, mens de som drikker kaffe sjeldnere ofte tilsetter melk eller sukker. Menn er mer tilbøyelige til å drikke svart kaffe enn kvinner, med 86 prosent mot 67 prosent. Blant de over 60 år drikker 84 prosent kaffen svart, mens det samme kun gjelder 62 prosent av de under 30 år. I tillegg sier 73 prosent at de «kjenner smaksmessig forskjell på ulike typer svart kaffe», noe som understreker nordmenns interesse og bevissthet rundt kaffekvalitet.

Geografisk sett topper Midt-Norge og Nord-Norge statistikken også her, med henholdsvis 81 og 80 prosent som drikker kaffen svart. Selv på Vestlandet, som har færrest kaffe­drikkere, drikker 79 prosent kaffen uten tilsetninger. I Oslo er derimot andelen lavere, med kun 68 prosent som vanligvis drikker kaffen svart.

To personer sitter med hver sin kaffekopp og smiler

Foto: Colourbox.com

Kaffeutstyret i norske hjem

Kaffetrakter, presskanne og kapselmaskin er det mest vanlige kaffeutstyret i norske hjem. I tillegg har 16 prosent av befolkningen en kaffekvern. Blant daglige kaffe­drikkere i alderen 30–44 år har 38 prosent kaffekvern, mens 30 prosent av daglige kaffe­drikkere i Oslo oppgir det samme. I Nord-Norge er derimot andelen kun 7 prosent.

Kaffetrakter

66 prosent av befolkningen oppgir å ha en kaffetrakter, og blant daglige kaffe­drikkere er andelen 72 prosent. Vestlendinger topper statistikken, hvor 79 prosent har en kaffetrakter på kjøkkenet.

Traktekaffe er også den mest foretrukne bryggemetoden blant norske kaffe­drikkere. Hele 46 prosent av befolkningen oppgir at dette er deres favoritt, og andelen øker til 48 prosent blant daglige kaffe­drikkere. Blant de over 60 år foretrekker 54 prosent traktekaffe, og det samme gjelder daglige kaffe­drikkere på Vestlandet. I Nord-Norge er imidlertid preferansen for traktekaffe lavere, med 32 prosent.

Presskanne

Presskanne er også populært, med 35 prosent som sier de har dette utstyret. Kvinnelige kaffe­drikkere er spesielt glade i presskanne; 49 prosent oppgir å ha en. Geografisk sett er presskanne mest vanlig i Midt-Norge (44 prosent), mens kun 29 prosent av kaffedrikkerne på Vestlandet bruker det.

Kapsel- og podmaskiner

Når det gjelder kapsel- eller podmaskiner, oppgir 30 prosent at de har en slik maskin. Dette er særlig populært blant daglige kaffe­drikkere i alderen 30–44 år (46 prosent) og kvinnelige daglige kaffe­drikkere (39 prosent). I Oslo har 24 prosent av kaffedrikkerne en kapselmaskin.

Likevel er det kun 7 prosent som sier at de foretrekker kaffe laget med en slik maskin, noe som gjør den til et mindre populært valg blant kaffe­drikkere.

Helautomatiske maskiner

Helautomatiske kaffemaskiner, som bruker hele bønner, finnes i 15 prosent av hjemmene. Blant daglige kaffe­drikkere i alderen 45–59 år er andelen høyere, med 24 prosent som har dette utstyret. Nord-Norge skiller seg også ut her, med 23 prosent som har en helautomatisk maskin, mens bare 11 prosent av daglige kaffe­drikkere i Oslo oppgir det samme.

Kaffe fra helautomatiske maskiner er likevel svært populært, og kommer på en andreplass etter traktekaffe. Så mye som 21 prosent av befolkningen oppgir at dette er deres favoritt, noe som er en markant økning fra 10 prosent i 2019. I aldersgruppen 45–59 år er andelen enda høyere, med 29 prosent som foretrekker kaffe fra helautomatiske maskiner. I Oslo er preferansen lavere, med 13 prosent av daglige kaffe­drikkere som velger dette.

Kaffe og helse

Et flertall av nordmenn mener at kaffe har en positiv effekt på deres fysiske eller følelsesmessige helse. Hele 61 prosent uttrykker dette, en tydelig økning fra 53 prosent i 2022 og 43 prosent i 2012. Blant daglige kaffe­drikkere er andelen enda høyere, med 70 prosent som opplever kaffe som positivt for helsen.

Kun 10 prosent av befolkningen mener at kaffe påvirker helsen negativt. Denne andelen er lavere blant daglige kaffe­drikkere (6 prosent), men høyere blant de under 30 år (21 prosent) og de som aldri drikker kaffe (23 prosent). Dette antyder at opplevelsen av kaffe som positiv eller negativ kan være knyttet til både vaner og holdninger til kaffedrikking.

Kaffeundersøkelsen kan leses i sin helhet på kaffe.no.

Relaterte artikler