Derfor bør du vanne plantene dine med kaffe om vinteren

Både grut og utvannet kaffe kan brukes.

En kaffekopp står på en arbeidsbenk ved siden av mange potteplanter Les videre for tips og triks! Foto: Colourbox.com

Ser plantene dine litt stusselige ut om vinteren? Løsningen kan enkelt og greit være å vanne dem med litt utvannet kaffe.

Kulde og lite sollys påvirker ikke bare oss mennesker, men også potteplantene du har i hjemmet. Heldigvis trenger du ikke å gå til anskaffelse av dyr gjødsel – du kan bare brygge litt ekstra kaffe.

Hvorfor kaffe?

Om vinteren går planter inn i en hvileperiode, og de trenger derfor ikke like mye vann og gjødning som de gjør resten av året. Likevel krever de noen essensielle næringsstoffer, slik som kalium, kalsium, nitrogen og magnesium. Alle disse næringsstoffene finnes i kaffe. Å bruke kaffe som gjødsel kan derfor gjøre at potteplantene dine får grønnere, sunnere og sterkere stilker og blader.

Dersom du bruker kaffegrut i jorda rundt uteplantene dine, vil kaffen også fungere som et naturlig plantevernmiddel. Blant annet gjør kaffe at plantene blir mindre utsatt for skadedyr, slik som snegler. Dette skyldes både det høye koffeininnholdet og selve teksturen til kaffegruten.

En annen fordel med kaffe som gjødsel, er at det fungerer selv i minusgrader og frossen jord. Mens annet gjødsel kan ende opp med å fryse, vil kaffegruten fortsatt jobbe seg inn i jorda.

En person planter en plante i en potte

Kaffegrut kan brukes som erstatning for vanlig gjødsel. Foto: Colourbox.com

Slik gjør du det

Akkurat slik som med oss mennesker, er det viktig å ikke bruke for mye kaffe på plantene. Kaffe er syrlig, og det vil derfor virke mot sin hensikt hvis man bruker for mye. Det anbefales å ikke bruke kaffe mer enn én gang i uken.

På uteplanter kan du spre et tynt lag med kaffegrut i jorda rundt planten, et stykke unna stilken/stammen. Dette er enklest å få til dersom du lar kaffegruten tørke før du bruker den. Bruk gjerne også en rake for å sørge for at du får en jevn distribusjon av kaffegruten.

På potteplanter kan du enkelt og greit vanne med litt utvannet kaffe. Bruk gjerne restene av morgenkaffen din! Pass imidlertid på at du ikke har noen tilsetninger i kaffen, slik som melk eller sukker.

Obs! Ikke alle planter liker kaffe. Du bør derfor undersøke om de plantene du har bør få kaffe.

Kilde: express.co.uk

Relaterte artikler