Hva er en cortado, og hvordan lages den verden over?

Det finnes ingen spesifikk oppskrift på hvordan denne kaffedrikken lages, og det finnes derfor mange variasjoner.

En hvit mann holder et glass med en halvdrukken cortado Cortado lages ulikt ulike steder i verden. Foto: Colourbox.com

På kaffebarer verden over finner man cortado på menyen. Avhengig av hvor du befinner deg, vil du imidlertid kunne få vidt forskjellige kaffedrikker når du bestiller denne kaffedrikken.

Cortado har sin opprinnelse i Baskerland i Spania, men utover dette finnes det lite informasjon om drikkens historie. Navnet betyr «kuttet» eller «hakket opp», og refererer til melk som skjærer gjennom intensiteten til espresso.

Hvordan lages kaffen?

Frustrerende nok finnes det ingen universell fasit på hva en cortado er. Likevel er det en generell konsensus om at den består av espresso og melk, og de ulike variantene består derfor av disse to ingrediensene.

Tradisjonelt sett består cortadoen av like mye melk som espresso. Melken steames til den danner et tynt lag med skum, men den skal ikke ha like mye skum som for eksempel en cappuccino. Kaffen serveres i et lite glass, og kan ved første øyekast minne litt om en flat white eller macchiato.

En cortado i et lite glass står på et bord

Dette er et eksempel på hvordan en cortado kan se ut. Foto: Colourbox.com

Cortado ulike steder i verden

Dersom du bestiller en cortado i Spania, vil du få en kaffedrikk med dobbelt så mye espresso som melk. I Saudi-Arabia var drikken tradisjonelt bare en kaffe med litt melk, før det utviklet seg og ble en espresso med steamet melk. Dersom du bestiller en cortado i Saudi-Arabia i dag, vil du få en dobbel espresso med steamet melk.

I Malaysia kan kaffen være flere forskjellige ting. Mens noen kunder bestiller en cortado og forventer en macchiato, vil andre forvente en flat white eller en dobbel espresso med like mengder fløte og melk. Bestiller du kaffen i Danmark, vil du få en dobbel espresso med minimalt med melkeskum, som oftest uten lattekunst. I Italia blir cortado kalt for macchiatone, og er en enkel espresso med melk servert i en liten kopp.

Dersom du befinner deg i Costa Rica eller Japan, vil du oppdage at en cortado handler om forholdet mellom espresso og steamet melk – det skal alltid være like mye av hver. Den kan være så stor eller liten man bare måtte ønske, så lenge forholdet mellom espresso og melk holder seg konstant. I Filippinene vil du derimot få en dobbel ristretto på 30 ml, toppet med 75 ml steamet melk.

 

Cortado kan være så mangt …

Det er imidlertid ikke slik at hvert land har én tydelig oppfatning om hva en cortado er – også innad i de samme kulturene lages cortado forskjellig. Et eksempel her er Starbucks, Costa Coffee og Caffè Nero, som alle lager kaffedrikken forskjellig. Bestiller du en cortado på Starbucks, vil du få en dobbel ristretto med litt melk, mens du på Costa får en enkel espresso med litt melk. Hos Caffè Nero får du én del espresso og to deler melk, toppet med litt melkeskum.

Cortado er altså en litt underlig kaffedrikk, fordi det ikke finnes noen fasit på hvordan den lages. Det eneste kravet er at den skal bestå av espresso og melk, men utover dette er verken kunder, baristaer eller kaffeeksperter enige om oppskriften. Dersom du skal bestille en cortado, anbefaler vi derfor å fortelle baristaen hvordan du ønsker at den skal være, slik at du ender opp med den varianten du har lyst på.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler