Hva er spansk latte?

Kaffedrikken er ikke kjent her i Norge, men du har kanskje smakt noe lignende i utlandet. Den serveres både som en varm og kald drikk.

Et glass med kondensert melk nederst og espresso øverst. Det er vanlig å lage spansk latte ved å helle to shotter espresso over et glass med fersk melk og en base av kondensert melk. Foto: Colourbox.com

Det finnes lignende drikker som går under andre navn, deriblant vietnamesisk kaffe og Café Bombón.

Men hva er det som er karakteristisk for en ekte spansk latte?

En variant av vietnamesisk kaffe

Perfect Daily Grind har vært på saken. Man skulle tro at den spanske latten har opphav i Spania, men det er visst ikke kjent hvor den oppstod eller hvem som oppfant den. Det ser ut til å være enighet om at det er en variant av den vietnamesiske kaffen. Den vietnamesiske iskaffen blir laget med kun kondensert melk, og oppstod fordi det ikke var særlig tilgang på fersk melk i Vietnam.

Hvordan lager man spansk latte?

Det er vanlig å lage spansk latte ved å helle to shotter espresso over et glass med fersk melk og en base av kondensert melk. Dette skaper en drikk med flere lag som har forskjellige farger og smaker. Hvis man ønsker en kald versjon, kan man la være å varme opp melken, og tilsette isbiter.

Kondensert melk

Kondensert melk blir laget ved at en del av vanninnholdet i helmelk blir fjernet. Kondensert melk er fyldig og har en lett karamellisert smak. Kondensert melk kan være både sukret og usukret. En sukret variant vil naturligvis gi en søtere kaffe.

Spansk latte populært i Saudi-Arabia

Spansk latte er blitt veldig populært i Saudi-Arabia. Fordi drikken også kan drikkes kald, egner den seg svært godt i det varme klimaet. Landet har en voksende kaffekultur og det er særlig blant de unge at forbruket øker. Trenden er at disse ønsker søte kaffedrikker med melk og eventuelt andre smakstilsetninger.

Spansk latte utgjør en svært stor del av salget i landets kaffebarer. Baristaene i Saudi-Arabia som Dailycoffeenews har snakket med, håper at latten kan være en vei inn i kaffekulturen med spesialkaffe, og at de unge også vil oppdage mangfoldet innen svart kaffe.

I den spanske latten er det vanlig å bruke spesialkaffe/kvalitetskaffe. Til sammenligning blir vietnamesisk kaffe tradisjonelt laget med robustakaffe av lavere kvalitet. Baristaene påpeker imidlertid at spansk latte smaker veldig likt vietnamesisk kaffe.

Relaterte artikler