Kopi Luwak er verdens dyreste (og særeste?) kaffe

Hvor mye ville du vært villig til å betale for en kopp med drittkaffe?

Bilde av kattedyret Kopi Luwak Den asiatiske palmesivetten er en art i snikekattfamilien. Foto: Colourbox.com

Kopi Luwak er en sjelden kaffe fra Indonesia. Kaffebønnene går gjennom en svært omstendelig prosess før de ender opp i en dritdyr kopp med kaffe – bokstavelig talt.

Kaffebønnene som brukes til Kopi Luwak har en noe spesiell forhistorie. Kaffen involverer nemlig det kattelignende dyret asiatisk palmesivett, også kalt desmerkatt, som lever i jungelen på øya Sumatra. Det er også her kaffens navn kommer fra – ‘kopi’ er det indonesiske ordet for ‘kaffe’, mens ‘luwak’ er det palmesivetten kalles på Sumatra.

Palmesivetten elsker å spise røde, modne kaffebær. Dyrets fordøyelsessystem klarer imidlertid kun å bryte ned fruktkjøttet, og kaffebønnene kommer derfor helskinnet ut i den andre enden. Dette danner utgangspunktet for verdens dyreste «drittkaffe» – kaffebønnene plukkes nemlig ut av avføringen til palmesivetten. Deretter vaskes og renses de nøye før de brennes.

Verdens dyreste drittkaffe

Det er verdt å merke seg at kun det beste er bra nok for palmesivetten; den velger kun ut de aller beste kaffebærene. Og siden den kun spiser de beste bærene, er kaffebønnene som kommer ut på den andre siden også av høyeste kvalitet. Dette, kombinert med at det er et omstendelig arbeid å plukke disse kaffebønnene, er årsaken til at kaffen er så dyr. Faktisk kan prisen for én kopp med Kopi Luwak nærme seg 1000 (!) kroner.

Etterspørselen etter Kopi Luwak-kaffe har vært stigende de siste årene, noe som også er med på å drive prisen opp. Likevel er tilbudet større enn den beskjedne produksjonen skulle tilsi. Det produseres ikke mer enn mellom 200 og 500 kg årlig, men det selges likevel vesentlig mer enn dette. Svindel er altså utbredt, og det antas at kun 30 prosent av all kaffen som selges som Kopi Luwak er ekte vare. Mesteparten av kaffen som selges er blandinger, og noen inneholder så lite som 1 prosent autentisk Kopi Luwak.

To hender holder en kaffebusk med både gule og røde kaffebær.

Sivetten velger bare de beste bærene fra kaffeplanten. Foto: Colourbox.com

Unik smaksprofil

Kopi Luwak er et godt eksempel på at fuktighet, gjæring og enzymer bidrar til å få frem unike smaker fra kaffen. De 24 timene kaffebønnene tilbringer i sivettens fordøyelsessystem endrer nemlig mikrostrukturen til kaffebønnene gjennom fermentering. Prosessen kan på mange måter sammenlignes med «vasket kaffe», som er en vanlig foredlingsmetode.

Påvirkningen av enzymer i denne prosessen skal visstnok gi den ferdige kaffen en helt unik smaksprofil – i positiv forstand. Den rike smaken har blitt beskrevet som jordlig, fruktig og sirupsaktig, med undertoner av nøtter, sjokolade og karamell. Kaffen skal dessuten være fyldigere enn vanlig kaffe, samtidig som den inneholder mindre syrlighet, mindre bitterhet og mer sødme. Dette gjør at kaffen får en mildere «body» og smaksprofil.

Mange kaffeeksperter mener imidlertid at smaken til Kopi Luwak ikke kan måle seg med spesialkaffe, og når kaffen cuppes, scorer den dårligere enn vanlig kaffe. Siden kaffen har en mildere smaksprofil, opplever også mange at den smaker litt «tynt» – som utvannet kaffe. Den store etterspørselen har derfor ikke nødvendigvis noe å gjøre med hvordan kaffen smaker, men er snarere på grunn av kaffens historie, og at den har blitt omtalt som en mystisk og utsøkt drikk.

Kaffebønner av typen kopi luwak.

Kaffebønnene vaskes nøye før brenning. Heldigvis. Foto: Colourbox.com

Dyrevernere er skeptiske til Kopi Luwak

Det er tidkrevende arbeid å lete etter ekskrementene fra den asiatiske palmesivetten i det fri. På grunn av dette blir stadig flere dyr fanget, satt i bur og avlet frem. På Sumatra er det flere sivettgårder, og forholdene på disse gårdene har i økende grad blitt kritisert for inhumant dyrehold. Blant annet har en BBC-dokumentar satt søkelys på disse forholdene. Dette har fått dyrevernere til å rase, og mange mener at salg av Kopi Luwak burde forbys, og oppfordrer til boikotting.

Dersom du får muligheten til å kjøpe autentisk Kopi Luwak, og du vet med 100 prosent sikkerhet at kaffen har blitt produsert både etisk og bærekraftig – altså at kaffebønnene har blitt plukket ut av avføringen til ville palmesivetter – kan det være verdt å prøve Kopi Luwak minst én gang i livet. Hvis du har en tusenlapp å avse, riktignok. Men dersom du er i tvil om autentisiteten til kaffebønnene eller kaffeprodusentens etikk, er det nok best å styre unna.

Relaterte artikler