Krydderkaffe på 1–2–3: Slik tilsetter du krydder i kaffen!

Å tilsette krydder i kaffen gir mange nye smaksopplevelser.

En kopp kaffe står på et bord sammen med mange forskjellige typer krydder Krydderkaffe er enkelt og godt å lage! Foto: Colourbox.com

Synes du kaffe med krydder er godt, men er usikker på hvordan du skal gå frem for å lage det hjemme? Det finnes flere måter å gjøre det på, som vi skal gå gjennom i denne artikkelen.

Å kombinere kaffe og krydder har lang historie. Faktisk har man tilsatt krydder i kaffe omtrent like lenge som man har drukket kaffe. Det finnes derfor en rekke tradisjonelle kaffedrikker med krydder – blant annet meksikanske café de olla og senegalesiske café touba. En av de mest populære krydderdrikkene vi finner i dag, er nok imidlertid pumpkin spice latte.

Hva slags krydder passer i hva slags kaffe?

Krydder er godt i kaffe enten det er snakk om svart kaffe, kaffe med melk og sukker, eller melkebaserte espressodrikker. En tommelfingerregel er at såkalte «varme» kryddere, som er vanlige å bruke til baking, passer godt sammen med kaffe – for eksempel kakao, kanel, kardemomme, vanilje, ingefær, muskat, allehånde, nellik og stjerneanis. Men også gurkemeie, safran, chili, kajennepepper, salt og pepper brukes verden over. Her er det altså mye å velge mellom. Prøv gjerne å kombinere ulike kryddere også, for nye og spennende smakskombinasjoner!

Vi anbefaler å bruke en mellombrent eller mørkbrent kaffetype til krydderkaffe – spesielt dersom du har planer om å tilsette melk. Disse kaffetypene er nemlig kraftige og fyldige, og har gjerne innslag av sjokolade, karamell og nøtter. Dette er smaksprofiler som passer godt sammen med de varme krydderne. Du kan for eksempel prøve Kontinental Franskbrent eller Blå Java fra Coffee of the World-serien.

Mange forskjellige typer krydder ligger på en seng av kaffebønner

Varme kryddere passer svært godt i kaffe. Foto: Colourbox.com

Slik gjør du det

Den enkleste måten å tilsette krydder i kaffen på er selvsagt å bare tilsette ferdigmalt krydder i en kopp med ferdigbrygget kaffe. Krydderet vil imidlertid ikke løse seg opp eller blande seg med kaffen, så denne fremgangsmåten kan gjøre at man merker krydderstøvet når man drikker.

Dersom du ønsker å unngå dette, kan du tilsette ferdigmalt krydder sammen med den malte kaffen før du begynner bryggeprosessen. Vannet vil da trekke ut smak fra krydderet på samme måte som fra kaffen, og du vil få en mild og god kryddersmak i det ferdige brygget. Denne fremgangsmåten fungerer uansett hvilken bryggemetode du velger.

Dersom du ønsker å heve opplevelsen ytterligere, kan du bruke hele kryddere og male dem sammen med kaffebønnene i kaffekvernen. På samme måte som med kaffe, smaker nemlig krydder best når det er nykvernet; krydderkaffen din vil derfor få en enda bedre smaksprofil med denne fremgangsmåten.

Vær imidlertid oppmerksom på at noe av krydderstøvet vil kunne bli værende igjen i kaffekvernen. Dette kan gjøre at du får kryddersmak på kaffen også de neste gangene du kverner kaffebønner – selv om du ikke tilsetter mer krydder. Dersom du ønsker å unngå dette, bør du male krydderet med en egen krydderkvern eller i en morter.

Hvor mye krydder?

Spørsmålet som da gjenstår, er: Hvor mye krydder skal man bruke?

Vi anbefaler å begynne med ganske lite krydder, og heller øke dersom du ønsker mer kryddersmak. Kaffen vil nemlig ikke bli spesielt god dersom kryddersmaken blir for dominerende. Et godt sted å starte er derfor med ¼ ts krydder til 2 kopper kaffe, og så kan man tilpasse deretter.

Relaterte artikler