Selv om sikorikaffe er trygt for de aller fleste, er det ikke alle som burde drikke det.
Sikorikaffe er en vanlig kaffeerstatter. Foto: Colourbox.comSikorikaffe var svært populært under andre verdenskrig og i tiden etter krigen, da kaffe var dyrt og vanskelig å få tak i. Sikorikaffe er fortsatt en av de mest populære kaffeerstatterne på markedet, nettopp fordi smaken minner om kaffe. Og selv om sikorikaffe kan gi noen bivirkninger, viser forskning at det også kan ha enkelte helsefordeler.
Helsefordelene til sikorikaffe er ikke like nøye undersøkt som helsefordelene til kaffe, men det er likevel gjort noen studier på drikken. Blant annet fant en studie fra 2015 ut at sikori har høyt innhold av inulin, en type kostfiber som gir en rekke positive helseeffekter.
Studien gikk over 4 uker med 47 deltagere, og undersøkelsene fant ut at inulin kan gi lavere blodsukker etter måltider, kan senke kolesterolnivået i kroppen, kan motvirke vektøkning og kan gi bedre tarmhelse. I studien presiseres det likevel at dette er potensielle helsefordeler, og at sikori bør undersøkes nærmere ettersom studien gikk over såpass kort tid med få deltagere.
En studie fra 2020 fant ut at sikorikaffe også inneholder kalsium og magnesium, og at det i tillegg har betennelsesdempende egenskaper på lik linje med antioksidanter.
Det finnes lite forskning på sikori i seg selv, men det er gjort noen undersøkelser som antyder at noen av stoffene i sikorirøttene kan være skadelige. En studie fra 2018 fant for eksempel ut at sikori kan inneholde enkelte giftige stoffer.
Dersom man er uheldig, kan sikori også fremkalle allergiske reaksjoner. I en studie fra 2020 anbefales det at mennesker som er allergiske og/eller har eksem bør holde seg unna sikorikaffe. I en studie fra 2017 presiseres det at man ikke vet hvorvidt sikori er trygt for gravide, og at mer forskning er nødvendig.
De aller fleste kan imidlertid drikke sikorikaffe uten problemer – det er kun dersom man er svært uheldig at man kan få bivirkninger. Dersom du har allergier eller er gravid, kan det imidlertid lønne seg å snakke med legen din før du begynner å drikke store mengder sikorikaffe.
Kilde: medicalnewstoday.com
Kaffe har høyt innhold av antioksidanter, som er med på å redusere inflammasjon i kroppen.
Under andre verdenskrig var importen av kaffe til Norge nærmest ikke-eksisterende. Det ga utslag i ymse kaffeerstatninger.
Selv om drikken oppstod under andre verdenskrig da det var mangel på kaffe, er den fortsatt populær i Italia i dag.